Hyppää sisältöön

Särkisalossa riittää nähtävää ja koettavaa merellisessä ympäristössä

Särkisalon merimaisemat ja kaunis luonto ihastuttavat Etelä-Suomessa matkailevia vuodesta toiseen. Matkailukohde tarjoaa merellistä tunnelmaa, ystävällistä palvelua ja upeita luontokohteita. Särkisalon saarelta toiselle etenevän Rannikkoreitin varrelta löytyy monia kiinnostavia pysäkkejä retkeilijöiden iloksi.

Ohjelmaa ja aktiviteetteja läpi kesän

Salossa pääsee helposti nauttimaan saariston tunnelmasta matkaamalla Särkisaloon. Pieni saariryhmä sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Salon keskustasta. Sinne pääsee vaivatta pyörällä, autolla tai veneellä. Petun saarelle matkataan pienellä lossilla. Myös Salon joukkoliikenne ulottuu Särkisaloon, Förbyn Marinaan.

“Särkisalossa on tarjolla ohjelmaa ja aktiviteetteja läpi kesän”, kertoo Nina Nummentalo. “Keskiviikkoisin Särkisalon kirkkopuistossa on kesäjumppaa gospelmusiikin tahtiin. Klippulassa järjestetään heinäkuussa lapsille rantauimakoulu. Elokuun lopulla Niksaaressa sytytetään muinaistulet”, Nummentalo listaa.

Yksi Särkisalon suosituimpia tapahtumia on heinäkuussa järjestettävä Sebfmx FEST. Koko perheen vauhdikkaassa extreme-tapahtumassa Motocross-ajajat esittelevät temppuja moottoripyöriensä kanssa. Elokuun alussa on vuotuinen Särkisalopäivä, jossa alueen yrittäjät ja yhdistykset järjestävät nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille.

Särkisalossa voi viipyä toki pidempäänkin! Majoitusta on tarjolla mm. Ylöstalon merenrantamökeissä ja Armonlaakson kalastajakylän mökeissä. Särkisalossa on myös yksittäisiä vuokrahuviloita kuten Länsitalon Koivula ja Villa Lönnviken sekä vuokrahuviloita kuten Nennebo ja Finnholm.

Ravintolakierros kutsuu herkuttelemaan

Särkisaloon voi tutustua itsenäisesti saarelta toiselle liikkuen. Yksi hyvä tapa on lähteä ravintolakierrokselle. Isoluodon koillispäässä, Särkisalon pienvenesataman kupeessa matkailijaa tervehtii Ravintola Tiiranta. Ravintola on uudistanut menuaan ja ilmettään, ja sen isoista ikkunoista on hyvät näkymät Särkisalon kirkonkylän satamaan. Tiirannassa on kesällä tarjolla myös esiintyjiä, karaokea ja visailuja.

Meren äärellä jylhän kallion päällä sijaitsee tyylikäs juhlatalo Villa Meri, josta avautuu upeat näkymät yli saariston. Juhlatalo ympäristöineen tarjoaa ikimuistoiset ja väljät puitteet kesäjuhliin.

Saaren toisella puolella on Café Vinssi ja Förbyn Marina. Merellinen kesäkahvila Vinssi tarjoaa itse leivottuja suolaisia ja makeita herkkuja, lounassalaattia ja erikoiskahveja. Myynnissä on myös paikallisia Lepolan artesaanisiidereitä ja -limonadeja.

Isoluodon ja ulkoluodon välissä voi pysähtyä Niksaaressa Saaristoravintola Nixorissa. Merellisen maiseman ympäröimästä ravintolasta saa salaatteja, hampurilaisia ja wingsejä. Kesällä Nixor vuokraa myös polkupyöriä ja SUP-lautoja ja viihdyttää esiintyjillä, karaokella ja visailuilla. Nixorissa viihtyy koko perhe ja tänä kesänä on lapsille kehitetty oma seikkailurata.

Ulkoluodon kaakkoispuolella Petun saarella on Petun kartanon kahvila ja puoti. Kahvila tarjoilee keittolounasta, juureen leivottua pizzaa ja suolaisia ja makeita herkkuja. Puodista saa oman tilan vihanneksia ja hunajaa sekä lähellä tuotettuja ruokia ja juomia.

“Särkisalossa Rannikkoreitin varrelta löytyy ravintoloita moneen makuun ja eri tavoin matkaaville”, Nummentalo sanoo. “Voi liikkua autolla, pyörällä tai meloen. Ravintola Tiiranta, Café Vinssi, Ravintola Nixor ja Petun kartanon Kahvila ovat kaikki kohteita, joihin voi rantautua veneellä”, hän lisää. Ravintolakierrokselta saa myös leimoja. “Keräämällä 2 leimaa kustakin kohteesta voi osallistua 4 x 30 euron lahjakortin arvontaan”, Nummentalo vinkkaa.

Matkailupalveluja ympäristöystävällisesti

Särkisalon ravintola- ja matkailupalvelut nojaavat vastuullisuuteen.

“Täällä ravintoloissa ja kahviloissa suositaan lähiruokaa ja lähipalveluja. Pidämme paikat siisteinä ja myymme myös take away -annoksia. Tarkoituksena on, että kaikki voivat nauttia kesästä turvallisesti”, Nummentalo toteaa.

Nummentalo toimii myös Café Vinssin kahvilayrittäjänä. Hän kertoo, että Särkisalon yrittäjät tekevät paljon yhteistyötä. “Kevään aikana olemme muun muassa tehneet akvarellitaiteilija Mimmi Meriluodon kanssa kala- ja lintuaiheisia keittiöpyyhkeitä sekä kala-aiheisen tiskirätin”, hän sanoo.

Ympäristöystävällisyys näkyy vahvasti Särkisalon matkailutoiminnassa. Förby Marina on mukana Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-satamaohjelmassa, jossa turvallisuus- ja ympäristönäkökulmat otetaan huomioon. “Förby Marinassa on uusi WC-suihkurakennus. Kun näin kehitämme satama-alueen toimintaa, haluamme tehdä sen vastuullisesti”, Nummentalo toteaa.

Särkisalo ja meri

Lisää luettavaa

Salo on lintuharrastajan unelmakohde
Julkaistu 17.6.2020
Salon retkikohteet tarjoavat löytämisen iloa koko perheelle
Julkaistu 17.6.2020
Suomusjärvellä muinainen ja moderni kohtaavat
Julkaistu 17.6.2020
Särkisalossa riittää nähtävää ja koettavaa merellisessä ympäristössä
Julkaistu 17.6.2020
Halikko tarjoaa matkailijalle laatutuotteita, kulttuuria ja kartanoelämää sekä muinaishistoriaa
Julkaistu 17.6.2020
Rannikkoreitti - pyöräretkeilyreitti
Julkaistu 4.6.2020
Teijon ja Kirjakkalan ruukkikylät tarjoavat lähimatkailijalle monipuolisia mahdollisuuksia
Julkaistu 4.6.2020
Luontomatkailupalveluja Teijon kansallispuiston kainalossa
Julkaistu 4.6.2020
Alpakkapiknikiltä liikunnalliseen keskuspuistoon – Mathildedalin ruukkikylään saapuvilla on mistä valita
Julkaistu 4.6.2020