Hyppää sisältöön

Suomusjärvellä muinainen ja moderni kohtaavat

Lähimatkailijaa odottaa Salossa rauhaisa kolkka, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä. Suomusjärvellä voi kokea luonnonrauhan ja historian painon. Matkailijalle on tarjolla houkuttelevia luontoreittejä, vanhakantaista kyläkulttuuria ja virkistyskohteita.

Muinaishistoriaa luontoreittien varrella

Suomusjärvi on tunnettu muinaisesta suomusjärven kulttuurista (8000–5000 eaa). Alueen suojeltuun kulttuuriympäristöön kuuluvat Aneriojärven kyläasutus ja Suomusjärven kirkonkylä. Seudun historiaan voi tutustua matkaten Aneriojärven luonto- ja kulttuuripolkua. Polku koostuu kilometrin pituisesta, jalkaisin kuljettavasta luontopolusta ja neljän kilometrin mittaisesta pyöräilyreitistä. Suomusjärvi-Seura järjestää polulla kesäisin opastettuja kävelykierroksia.

Juhannuksen jälkeen aukeaa Suomusjärven kotiseutumuseo, jossa on esillä 1800-luvun ja 1900-luvun alun käsityö-, maatalous- ja kotitalousesineistöä. Esillä on myös kirkollista esineistöä ja kivikautisia löytöjä. Kotiseutumuseo palvelee viikonloppuisin 20.6.–9.8.2020 ja tarjoaa teematapahtumia ja opastuksia.

Tärkeitä alueen nähtävyyksiä ovat myös vuonna 1850 rakennettu Suomusjärven kirkko. Seudun kulttuurimaisemaa täydentää kuusikilometrinen Kekkosentie, jolla järjestetään kesäisin opastettuja kävelyretkiä kestävän matkailun hengessä.

Maalaisidylliä ja konsertteja

Suomusjärven kesässä riittää nähtävää ja koettavaa. Juhla- ja kokoustilana toimiva Villa Topuli avaa juhannuksen jälkeen perinteisen kesäkahvilansa.

“Tänä kesänä kahvila sijaitsee päärakennuksen sijaan tilan ladossa ja pöytäpaikkoja tulee myös ulos puutarhaan”, kertoo Villa Topulin pitäjä Kirsi Orpana. Kesäkahvila tarjoaa aitoa maalaisidylliä ja se sopii hyvin lapsiperheille. “Täällä lapsille on pörröistä seuraa. Pihassa voi silittää viereisen tilan lampaita”, Orpana vinkkaa.

Ohjelmaa kaipaaville voi suositella Juhlatila Riihipesää, joka toimii ympäri vuoden tilausravintolana. Kitulan kulttuuripysäkki tarjoaa tiloissa ohjelmaa elävästä musiikista runoiltamiin sekä esimerkiksi erilaisia kursseja.

“Meillä on tarjolla laadukasta kevyttä musiikkia ja nimekkäitä esiintyjiä”, sanoo Kitulan kulttuuripysäkin toiminnasta vastaava Niina Mälkiä. “Tänä kesänä konsertit alkavat elokuussa. Syyskuussa järjestetään suomikantrifestivaalit. Jos ei sisällä, niin sitten ulkona”, Mälkiä lupaa.

Tapahtumien osalta Juhlatila Riihipesässä noudatetaan henkilömäärärajoituksia ja tapahtumat järjestetään etäisyydet huomioiden. Myös tanssijoiden turvallisuus on otettu huomioon:

“15.8. järjestämme piha-alueella turvavälitanssit, joissa asfaltille maalataan turvavälit. Jos mahdollista järjestämme turvavälitanssit heinäkuussakin”, hän sanoo.

Suomusjärvellä voi myös käydä Salmen kylän Isotalo Farmilla, jossa pääsee syöttämään ja taluttamaan alpakoita 15.6. alkaen. Tarhavierailuja voi varata Instragramissa aihetunnisteella #vaarinalpakat. Melonnasta kiinnostuneet voivat vuokrata kanootin Koivusillan tilalta ja lähteä vesiseikkailulle.

Virkistystä legendaarisella taukopaikalla

Suomusjärvellä matkaavien kannattaa ehdottomasti poiketa kuuluisalla Lahnajärven taukopaikalla. Helsingin tien kupeessa sijaitseva virkistyspaikka on peruskorjattu ja tiloissa toimii kahvila-ravintola, tilapuoti ja kokoustilat. Myöhemmin kesällä voi pulahtaa Lahnajärven uima-altaissa tai rentoutua uudella tasoitetulla uimarannalla. Elokuun alusta taukopaikka tarjoaa myös kokous- ja majoituspalveluja.

“Lahnajärven taukopaikka on kunnostettu uuteen uskoon. Ulkona on runsaasti terassitilaa ja uudelta paviljonkilta aukeaa mahtava näkymä järvelle”, kertoo Lahnajärven omistaja Pekka Lounio. “Sisällä asiakkaita palvelee lounasravintolan rinnalla a là carte -ravintola, Lahnajärven Takkahuone, joka toimii pöytävarauksilla”, Lounio lisää.

Ympäröivä alue tarjoaa upeita luontokohteita. “Uimarannalta voi lähteä luontoretkelle, joko Lahnajärveä kiertäen tai kauemmaskin. Kuuluisa Kekkosentie alkaa sadan metrin päästä meiltä. Lähellä on myös erinomaiset pyöräilymaastot, jotka sopivat niin maantie- kuin maastopyöräilijöille. Retkeilijät voivat poiketa vaikka jättimäisen Rotomännyn juurella”, Lounio ehdottaa.

Lahnajärven taukopaikalla vastuullisuus näkyy toiminnan joka osa-alueella. Desinfiointipisteet ja lattiaan merkityt turvavälit muistuttavat matkailijoiden hyvinvoinnista. Ruokahävikki on minimoitu ja jätteiden lajittelusta huolehditaan. Tiloja lämmitetään maa- ja aurinkoenergialla. “Painotamme kulttuurisensitiivisyyttä, mikä merkitsee yhteistyötä lähialueen tuottajien ja toimijoiden kanssa. Hyödynnämme jo olemassa olevaa luodessamme uutta. Esimerkiksi ruohonsiemenet saamme lähialueen viljelijöiltä. Haluamme kasvattaa taukopaikan toimintaa pitkällä tähtäimellä”, Lounio toteaa.

Järvi-Salo

Lue lisää

Salo on lintuharrastajan unelmakohde
Julkaistu 17.6.2020
Salon retkikohteet tarjoavat löytämisen iloa koko perheelle
Julkaistu 17.6.2020
Suomusjärvellä muinainen ja moderni kohtaavat
Julkaistu 17.6.2020
Särkisalossa riittää nähtävää ja koettavaa merellisessä ympäristössä
Julkaistu 17.6.2020
Halikko tarjoaa matkailijalle laatutuotteita, kulttuuria ja kartanoelämää sekä muinaishistoriaa
Julkaistu 17.6.2020
Rannikkoreitti - pyöräretkeilyreitti
Julkaistu 4.6.2020
Teijon ja Kirjakkalan ruukkikylät tarjoavat lähimatkailijalle monipuolisia mahdollisuuksia
Julkaistu 4.6.2020
Luontomatkailupalveluja Teijon kansallispuiston kainalossa
Julkaistu 4.6.2020
Alpakkapiknikiltä liikunnalliseen keskuspuistoon – Mathildedalin ruukkikylään saapuvilla on mistä valita
Julkaistu 4.6.2020