Hyppää sisältöön

Alpakkapiknikiltä liikunnalliseen keskuspuistoon – Mathildedalin kylään saapuvilla on mistä valita

(Artikkeli julkaistu 6/2020)

Mathildedalin vanha ruukkikylä tarjoaa matkailijalle historiallisen ympäristön, jossa voi nauttia kyläkulttuurin tunnelmasta, kokea kulttuurielämyksiä ja levähtää majoitus- ja lähiruokapalvelujen äärellä. Liikuntaa kaipaavat voivat aktivoitua Mathildedalin keskuspuistossa. Mathildedalin kylä sijaitsee meren äärellä reilu 20 kilometriä Salosta Rannikkoreitti –pyöräreitin varrella. Kylään voi saapua myös veneillen Mathildan Marinan vierasvenesatamaan.

Kylätunnelmaa, designia ja tapahtumia

Mathildedal on vetovoimainen matkailukohde aivan Teijon kansallispuiston vieressä. Kesällä kylällä on paljon nähtävää ja koettavaa niin perheille, pariskunnille kuin pienporukoille. Tarjolla on lähiruokaa tarjoavia kahviloita ja ruokapaikkoja, uimaranta sekä maksuttomia historianäyttelyitä ja museokohteita. Mathildedalissa on lähes ympäri vuoden avoinna olevia puoteja kuten Second Chance, Ruukinkutomo, Huldan puoti, Kaarnalaiva ja Kehräämön puoti. Tänä kesänä myös Salon kivijalkaliikkeiden pop-up-myymälä, jossa on esillä salolaisten yritysten design- ja tekstiilituotteita. Loppukesästä kylällä on luvassa ruukkipäivät ja kesäteatteriesityksiä. Listalta ei voi unohtaa PetriS Chocolate taivaallista suklaakahvilaa, raikkaan rouheaa ruokaravintola Ruukin krouvia tai Mathildan Marinaa meren äärellä. Paikallisia oluita ja siidereitä voi maistella kylän olohuoneeksi kutsutussa kyläravintola Terhossa. Matildankartanossa voit nauttia kaikilla aisteilla isäntäparin ja leipurien loihtimasta ruuasta, juureen leivotusta leivästä ja tämän kesän uutuudesta – artesaanijäätelöstä!

“Mathildedalin valtti on sen monipuolisuus. Vaikuttavasta luonnosta voi löytää kiinnostavia historiallisia kohteita, kuten vaikkapa muinaismuistorekisteriin merkityn ´nimikallion´, johon merimiehet ovat hakanneet nimiä jo 1800-luvulta asti”, kertoo Hotel Mathildedalin yrittäjä Krista Gustafsson. “ Mathildan Marinaan on rantautunut lisäksi Anchar Interiör sisustus- ja lifestyle laivapuoti Nauvosta. Täällä kylässä uusi ja vanha kohtaavat”, Gustafsson tiivistää.

Viikko-ohjelmaa koko kesälle

Kesällä Mathildedal tarjoaa matkailijoille monipuolista ohjelmaa. Hotel Mathildedal ja Mathildan Marina järjestävät yhteistyössä viikko-ohjelmaa, joka on suunnattu perheille ja pienryhmille. Tarjolla on muun muassa opastettuja ruukkikierroksia, villiyrttikursseja ja laiturijogaa. “Järjestämme myös luonto-opastuksia Teijon kansallispuistossa sekä shindowalkia, mikä on japanilainen itsehoitomenetelmä”, Gustafsson kertoo. Mathildedalin palveluntarjontaa leimaa vastuullisuus, joka näkyy tehostettuna siivouksena ja turvavälien huomioimisena.

“Ravintolapalveluissa hajautamme asiakaspaikkoja ja pidämme yllä väljyyttä. Tänne matkaaminen on vastuullista, varsinkin silloin kun matkaetäisyydet jäävät lyhyiksi ja kohteessa viivytään kauemmin. Mathildedaliin saapuville haluamme tarjota turvallisia matkailuelämyksiä”, Gustafsson sanoo.

Yksi kesän elämyksistä on Ruukin kehräämö ja puodin kanssa kerran viikossa järjestettävä alpakkapiknik. Se tarjoaa ohjelmaa pienille, 2–9 hengen porukoille alpakoiden seurassa. Alpakkapiknikille pääsee koko kesän ennakkovarauksesta ja siihen kuuluu ruoka- ja juomatarjoilua.

Gustafsson muistuttaa, että viikko-ohjelman tapahtumiin kannattaa ilmoittautua etukäteen, mutta paikalle voi vain saapuakin ja kokeilla jos mahtuu mukaan. Viikko-ohjelma käynnistyy juhannuksesta ja jatkuu elokuun loppuun.

Keskuspuisto kutsuu liikkumaan

Juhannuksesta eteenpäin Mathildedalissa pääsee nauttimaan myös urheilusta, kun kylän uusi keskuspuisto avaa ovensa. Tarjolla on kaksi tenniskenttää, padelkenttä ja seikkailugolfrata. Puiston kävijöitä palvelee lisäksi palvelurakennus, jossa on kioski, vessatilat ja varasto.

Odotamme Mathildedalin keskuspuistoon kaikenikäisiä kävijöitä”, kertoo Tuomo Holm, joka toimii puiston hallituksessa. Keskuspuiston Tennis- ja padelkentät sopivat aktiivisille liikkujille ja lajiharrastajille. Seikkailugolf on suunnattu päivämatkailijoille, perheille ja pienryhmille. “Odotamme näkevämme puistossa innokkaita tenniksen pelaajia. Seikkailugolf on taas matalan kynnyksen laji, jossa ikäihmiset ja nuoret voivat pelata sulassa sovussa”, Holm sanoo.

Puiston rakentamisessa on panostettu laadukkuuteen. “Kenttien pohjana on massakenttää jäljittelevä keinopinnoite, joka koostuu kvartsimateriaalista. Materiaali on ekologista ja sopii hyvin kansallispuistoympäristöön”, Holm kertoo. Myös golf-radat on rakennettu laatu edellä. “Tarjolla on 12 rataa, joissa on korkeuseroja ja kolmiulotteisuutta. Nämä radat eivät todellakaan ole mitään huoltoaseman takaa haettuja vanerilaatiokoita”, hän naurahtaa.

Holm näkee Mathildedalin matkailukohteena, jossa voi pääsääntöisesti oleskella ulkona eikä tarvitse pakkautua sisätiloihin. Turvaetäisyyksistä ja hygieniasta huolehtimisen ei tarvitse olla vaivalloista.

“Täällä ihmisille on tarjolla terassia, pihaa ja puutarhaa. Yhteistyö palveluntarjoajan ja matkailijoiden välillä on tehty helpoksi, ja siksi toivomme tasaista asiakasvirtaa aina syksylle asti”, Holm sanoo.

Mathildedalin Ruukkikylä

Teijon ja Kirjakkalan Ruukkikylät

Teijon kansallispuisto