Hyppää sisältöön

Kesän yllättävin perhelomakohde, jossa tekeminen ei lopu

Salo tarjoaa lapsiperheille hauskaa tekemistä pitkin kesää. Sopivan kompakti Salo on mutkaton koko perheen retkikohde. Minigolfia, polkuautoilua, uimarantoja ja helppoja reittejä luonnon helmaan. Kohtaamisia suloisten alpakoiden kanssa sekä elämyksiä kesäteattereissa ja museoissa.

Nelihenkinen perhe nauttii kesäisestä päivästä ja jäätelöstä vierasvenelaiturin terassilla takana siintävän meren ääärellä.

Kesäinen Salon tori on koko kansan olohuone ja viihtyisä vierailukohde, josta saa ostettua paikalliset herkut mukaan perheen retkille. Salon torin ympyräparkissa on joka torstai Iltatorin aikaan (6.6.–8.8.) myös lasten oma kirppis, jonne voi tulla tekemään löytöjä. Myynnissä on leluja, pelejä, lastenvaatteita ja eri aikakausien aarteita.

Perhepuistosta vauhtia leikkeihin

Salossa on useita leikkipuistoja. Perhepuisto sijaitsee aivan Salon keskustan kupeessa Urheilupuiston alueella. Tekemistä löytyy sekä pienemmille että isommille lapsille. Puistossa on eri kokoisia keinuja ja kiipeilytelineitä perheen pienimmille seikkailijoille sekä isommille ja taitavammille kiipeilijöille. Aidatulta alueelta löytyvät myös wc-tilat ja esteetön leikkipaikka-alue. Puiston vieressä oleva grillauspaikka on kävijöiden vapaassa käytössä – omat polttopuut on hyvä muistaa ottaa mukaan.

Liikunnallista tekemistä Urheilupuistossa

Liikunnallista ja hauskaa päivää voi Perhepuiston jälkeen jatkaa Urheilupuistossa, jossa tekemistä löytyy kaikenikäisille. Urheilupuistossa voi muun muassa skeitata, uida, ratsastaa, yleisurheilla, golfata, keilata sekä pelata tennistä, padelia, kori- ja jalkapalloa. Perheen lemmikitkin pääsevät mukaan viereiseen koirapuistoon. Salossa riittää harrastuksia lapsille ja koko perheelle.

Ilmakuva Salon urheilupuistosta ilta-auringossa.

Elämyksiä liikennepuistossa ja mini- ja frisbeegolfkentillä

Salon keskustan Annanpuistossa sijaitseva Liikennepuisto Alanko viihdyttää lapsia nyt kolmatta kesää. Puistossa 5–12-vuotiaat lapset pääsevät opettelemaan liikennesääntöjä ja kokemaan polkuautoilun riemua. Ajaessa on oltava oma kypärä mukana. Puisto on maksuton.

Isompien lasten kanssa voi suunnata myös golfviheriölle. Halikossa sijaitsevassa Wiurila Golfissa saa pelata historiallisissa kartanomaisemissa ja Salon keskustassa sijaitsevasta Salo Golfista löytyy 18-reikäisen golfkentän lisäksi hyvä minigolfkenttä. Myös ruukkikylä Mathildedalin Keskuspuistosta löytyy Adventure Minigolf, jonne perhe voi suunnata yhteisiin pelihetkiin. Nuorempien lasten kanssa voi sillä välin käydä ihastelemassa pehmoisia alpakoita, jotka asustavat kesällä Mathildedalin laitumilla.

Salosta löytyy yhteensä 10 frisbeegolfrataa. Uusista radoista esimerkiksi Kuusjoen Vähäjärven 9-väyläinen metsärata on suosittu ja kerännyt pelaajilta kiitosta. Myös Tupurin 18-väyläinen frisbeegolfrata on pidetty, ja sen voi pelata 10-väyläisenä helpompana versiona. Molemmat radat ovat ilmaisia.

Kesäteatteri ilahduttaa lapsia

Kaupungin runsaasta kesäteatteritarjonnasta löytyy ohjelmaa myös lapsille. Vaskion Perinnemäellä Teatteri Puutaivaan kesäteatterissa seikkailevat Sinikka ja Tiina Nopolan rakastetut hahmot. Koko perheen hupaisa näytelmä Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö kertoo kylään ilmestyvästä tihutyön tekijästä, jonka arvellaan olevan lähtöisin Littoisista.

Kirakan kesäteatterissa puolestaan nähdään koko perheen musiikkinäytelmä ja lasten suosikki Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu, nyt Lisamaria Markulan ohjaamana. Liput esityksiin suositellaan ostamaan ajoissa, mutta toisinaan lippuja saa ostettua vielä oveltakin. Salossa on tänäkin kesänä rikas kesäteatteriesitysten tarjonta myös aikuisille.

Museot lapsille esittelevät historiaa hauskasti

Salon Elektroniikkamuseo on mainio kesäretkikohde perheen isommille lapsille ja teineille. Museossa on monenlaista koettavaa ja nähtävää. Made in Salo -näyttelyssä pääsee tutustumaan viestinnän, viestintälaitteiden ja elektroniikkateollisuuden kehitykseen ja historiaan. Näyttelyssä voi kokeilla pelata vanhoja 1970–90-lukujen videopelejä. Sisäänpääsymaksu on aikuisilta 6 € ja alle 18-vuotiailla on vapaa pääsy museoon.

Meritalon museon Entten tentten -näyttely kertoo puolestaan leluista ja leikkimisestä. Perheen pienemmille sopii myös Meritalon pihapiirissä tapahtuva Vilinää Meritalon puutarhassa -seikkailu. Omatoimiseen seikkailuun jaetaan karttoja Meritalon museossa ja verkossa.

Salon lapsiystävällisillä uimarannoilla kelpaa polskia

Kesäpäivää piristää uintireissu. Pienille polskijoille sopii esimerkiksi Lehmijärven uimarannan matala hiekkaranta, joka sijaitsee 14 kilometriä etelään Salon keskustasta. Rannalla on kaksi laituria ja vuonna 2020 valmistunut lasten leikkipaikka. Kesäkautena kävijöitä ilahduttavat myös sauna ja kioski.

Pehmeät löylyt ja pulahdus virkistävään veteen onnistuu monissa muissakin Salon liikuntatoimen ylläpitämissä uimapaikoissa. Salosta löytyy kesäkaudella seitsemän saunallista uimapaikkaa ja kahdeksan saunatonta uimapaikkaa.

Myös Vuohensaaren virkistysalueelta löytyy lapsille erinomainen uimapaikka. Neljän kilometrin päässä Salon keskustasta sijaitsevaan kaupungin omaan saareen pääsee tietä pitkin perille asti. Uimarannan lisäksi saarella on leirintäalue, luontopolku, 18-ratainen minigolfkenttä, lasten leikkipuisto sekä kahvila-ravintola ja kesäteatteri.

Salon uimarannat

Luontopolku kutsuu seikkailulle lasten kanssa

Matkalla Vuohensaareen voi poiketa Halikonlahden esteettömälle polulle, joka kiertää arvokasta lintukosteikkoa. Kerran vuodessa polku muuttuu jännittäväksi Halloween-poluksi osana lokakuisia Kurpitsaviikkoja.

Metsäretkellä viihtyvät lapset ja aikuiset. Teijon kansallispuiston merkityt reitit ja huolletut taukopaikat tekevät retkeilemisen lasten kanssa helpoksi. Kansallispuiston yhteensä 50 kilometrin reitistöstä parhaiten lapsiperheille sopivat lyhyt Totin luontopolku, Sahajärven kierroksen alkuosa, Nenustan kierros ja Matildanjärven maasto.

Myös Vaisakon luontopolku Halikonlahden länsirannalla on kaunis retkeilykohde luonnonsuojelualueella. Noin 2,5 kilometriä pitkä luontopolku kulkee jalopuumetsikön lomassa ja alueella tavataan monia harvinaisia sieni- ja jäkälälajeja.

Idylliset ruukkikylät ja eläväinen maaseutu

Alpakoita laitumella vanhan ruukkirakennuksen seinän vieressä. Aurinko pilkistää puiden lomasta läheltä taivaanrantaa.

Mathildedalin sekä Kirjakkalan ja Teijon ruukkikylät sijaitsevat Teijon kansallispuiston lähellä ja tarjoavat lapsille lisää tekemistä, ja niistä löytyy myös majoitus-, kahvila- ja ravintolapalveluita. Vanhoja ruukkirakennuksia on kunnostettu ja otettu aktiivikäyttöön kaikissa kylissä. Ruukkikylistä löytyy museoita, taidenäyttelyitä sekä paljon tapahtumia pitkin vuotta.

Myös kaupunkikeskustaa ympäröivällä maaseudulla riittää näkemistä ja tekemistä. Lasten kanssa voi vierailla vaikka maatilojen tilapuodeissa, joissa on myynnissä paikallista lähiruokaa. Salossa on myös marjatiloja, joihin pääsee poimimaan itse esimerkiksi mansikoita. Salon kylissä voi kokea vahvaa yhteisöllisyyttä ja aktiiviset kyläyhteisöt toivottavat kesävieraat ja myös uudet asukkaat lämpimästi tervetulleiksi.

Kätevä paikallisbussi Paikku, aktiivista harrastustoimintaa ja viihtyisää asumista

Salossa on helppo ja nopea liikkua. Saloon saapuessa kannattaakin muistaa hyödyntää myös paikallisbussi Paikkua, jolla pääsee liikkumaan moneen vierailukohteeseen kätevästi. Tarkista esimerkiksi Salo Taskussa.fi -sovelluksesta Paikun reitit ja aikataulut. Tänä kesänä Paikku on ilmainen kaikille matkustajille 24.6.–26.7.2024.

Saloon voi jäädä myös asumaan. Salossa voi asua kätevästi keskellä kaupunkia ja palveluita, luonnonläheisellä asuinalueella omakotitalossa tai rivitalossa, puhtaassa maalaismaisemassa tai ruukkikylän idyllissä. Salossa on hyvät palvelut ja esimerkiksi ruokaravintoloiden ja kahviloiden määrä sekä tarjonta on viime vuosina kasvanut huomattavasti, ja niistä useissa pääseekin maistelemaan esimerkiksi lähellä tuotettuja paikallisia herkkuja.

Tekemistä asukkaille löytyy ympäri vuoden, sillä Salossa harrastustoiminta on aktiivista. Ohjelmaa ja tekemistä tarjoavat seurojen ja yhdistysten lisäksi kaupungin liikunta- kulttuuri- ja nuorisopalvelut sekä kansalais- ja musiikkiopisto.