Hyppää sisältöön

Luontomatkailupalveluja Teijon kansallispuiston kainalossa

Teijon kansallispuistoon matkaavaa odottavat monipuoliset luontokokemukset. Natura Viva järjestää opastettuja retkiä ja kansallispuistoneuvontaa Teijon alueella. Yrityksen sauna-, majoitus- ja välinevuokrapalvelut ovat helposti käytettävissä niin läheltä kuin kaukaa tuleville. Innokkaimmat reissaajat voivat edetä järveltä toiselle ja kokeilla “lake hoppingia”.

Tarjolla monipuolisia luontokokemuksia

Natura Viva tarjoaa monipuolisia palveluita Teijon kansallispuistossa. Yrityksen kautta voi vuokrata Matildanjärvellä kajakkeja, SUP-lautoja ja soutuveneitä. Tai sitten voi lähteä itsenäisesti tai opastetusti polkupyöräretkelle Teijon maastoon. Vuokrattavana on lisäksi Matildanjärven kämpät, Vicksbäckinlahden varauskota sekä 19 matkailuvaunupaikkaa.

Natura Vivan Teijon toimipiste sijaitsee Matildanjärven rannalla, Teijon Luontokeskuksessa. Sinne on noin kilometri Matildan Marinasta. “Kaikki ovat tervetulleita. Haluamme tarjota kävijöille monipuolisia luontokokemuksia. Niillekin, joilla ei ole luonnossa liikkumisesta vielä niin paljon kokemusta”, kertoo Natura Vivan toimitusjohtaja Ilkka Lariola. Natura Vivan kautta avautuu yksityiskohtaisia näkymiä Teijon luontoon.

“Täällä liikkuville on tarjolla monia vaihtoehtoja polkupyöräilystä melontaan. Luonnossa viihtyvät voivat helposti ottaa Teijon alueen haltuun maastossa vaeltaen, pöyräillen tai vesillä liikkuen. Ja kansallispuistosta voi aina helposti palata vierailemaan alueen historiallisiin Mathildedalin, Teijon ja Kirjakkalan ruukkikyliin”, Lariola sanoo.

Luontoarvoja ja vastuullisuutta vaalien

Naturan Viva on vuonna 2007 perustettu perheyritys, joka vastaa Metsähallituksen puolesta Teijon kansallispuiston palveluista. Ekologisuus on yksi yrityksen kulmakivistä. Majoituspalveluissa Natura Vivalle on myönnetty Green Key -sertifikaatti. Yritys on myös mukana VisitFinlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa.

“Otamme vastuullisuuden huomioon kaikessa toiminnassamme. Pyrimme siihen, että toimintamme täyttää ekologisuuden ja kestävän kehityksen vaatimukset kautta linjan”, Lariola sanoo.

Teijolla liikutaan kansallispuistossa, jolla on paljon luonnonsuojelullisia arvoja. Lariolan mukaan on tärkeää, että kaikki noudattavat alueen sääntöjä. Tulen tekeminen ei esimerkiksi ole jokamiehen oikeus, ja grillata voi vain määrätyillä paikoilla. Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu ainoastaan Kariholman hormillisella tulipaikalla. “Tavoitteenamme on tarjota hyvää oloa kaikille Teijossa vieraileville, luontoarvoja kuitenkaan tärvelemättä”, Lariola muistuttaa.

Teijon avara luonto suo tilaa siellä vieraileville. Natura Vivalla kiinnitetään huomiota opastuksiin, jotta luonnossa liikkuminen olisi turvallista. Myös kaluston huollossa huomioidaan välineiden puhtaus ja hygienia. “Pesemme säännöllisesti majoitus- ja saunatilat ja huolehdimme, että ne ovat asianmukaisessa kunnossa. Asiakkaiden käytössä on myös siivousvälineet. Haluamme näin antaa asiakkaillekin mahdollisuuden toimia vastuullisesti”, Lariola sanoo.

SUP-laudalla järveltä toiselle

Natura Vivan kesän erikoistarjontaan kuuluvat ilmatäytteiset SUP-laudat. Lariola kertoo niiden soveltuvan hyvin “lake hoppingiin”.

“Ilmatäytteiset SUP-laudat tarjoavat matkailijoille lisää vapautta luonnossa liikkumiseen. Ensin voi suppailla, sitten rantautua sopivassa paikassa ja jatkaa taas matkaa. SUP-laudan voi helposti pakata reppuun ja kantaa selässä järveltä toiselle”, Lariola kertoo.

Teijon kansallispuistoon pääsee vaivatta Salosta. Pyörällä saapuville on tarjolla Rannikkoreitti – retkipyöräreitti, mutta paikalle pääsee Salosta myös julkisia liikenneyhteyksiä pitkin. Lariola itse kannustaa saapumaan perille omin voimin. “Teijoon voi vaikka pyöräillä, yöpyä kohteessa yhden tai useamman yön ja jatkaa sitten matkaa kansallispuistossa. Tänne voi saapua myös meriteitse rantautumalla Matildan Marinaan, josta on lyhyt matka Teijon Luontokeskukselle”, Lariola ehdottaa.

(Artikkeli julkaistu 6/2020, päivitetty 4/2021)

Teijon luontokeskus - Natura Viva

Mathildedalin Ruukkikylä

Teijon ja Kirjakkalan Ruukkikylät