Hyppää sisältöön

Salo on lintuharrastajan unelmakohde

Jylhiä metsiä, vesistöjä, huimia jyrkänteitä ja laakeita suoalueita. Salon monimuotoinen luonto tarjoaa loistavat puitteet siivekkäiden seuraamiseen.

Hyviä lintuapajia kaikkina vuodenaikoina

Salon ympäristö on oiva matkakohde lintujen ystäville. Yksi suosituimmista lintualueista on Halikonlahti, joka on tunnettu lintupaikkana jo 1800-luvulta asti. Rantaa myötäilee 3,1 kilometriä pitkä luontopolku, jonka varrelta löytyy kaksi lintutornia sekä maisemalava. Polku on kevään 2020 aikana tehty esteettömäksi siten, että sitä voi vaivatta kulkea myös pyörätuolilla, rollaattorilla tai lastenvaunuilla.

Halikonlahden luontopolku sopii niin huippuharrastajille kuin satunnaisille kävijöille. Tänne tulee ihmisiä kauempaakin. Eikä ihme, voihan täällä tavata harvinaisuuksia. Juhannuksena 2019 Halikonlahdelta löytynyt ruskopääsirkku houkutteli paikalle yli tuhat lintubongaria”, kertoo Lasse Kylänpää, salolainen toimittaja ja tietokirjailija.

Kylänpää kertoo, että Halikonlahdella on tavattu kaikkiaan noin 280 lintulajia. Sen rehevä ranta-alue houkuttelee keväisin ja syksyisin paljon muuttolintuja. Halikonlahti ja Uskelanjoen varsi ovat tunnettuja erityisesti “yölaulajistaan”, joita voi kuulla alkukesän myöhäisinä iltoina. “Ne ovat todellisia huippusolisteja. Täällä voi kuulla esimerkiksi luhtakerttusia, viitakerttusia ja pensassirkkalintuja”, Kylänpää sanoo.

Muita Salon suosittuja kohteita ovat Aneriojärven luonnonsuojelualue Suomusjärvellä, Vaisakon luonnonsuojelualue Halikossa ja Latokartanonkoski Perniössä. Yksi vaikuttavimmista on Teijon kansallispuisto, jossa voi Nenustannokan kalliolta katsella Hamarijärvellä saalistavia sääksiä ja nuolihaukkoja.

“Salossa on paljon kuvauksellisia ja hyväkuntoisia retkeilykohteita. Latokartanonkoskella voi nähdä koskikaran ja muuttoaikaan vaikka virtavästäräkin tai idänuunilinnun. Kun kävelee Vanhaa Perttelintietä Uskelan Isokylän emäkirkolle päin, voi alkukesään öinä kuulla paljon yölaulajia. Salon pelloilla ja vesistöissä on keväisin ja syksyisin myös ihailtavana tuhatpäisiä hanhiparvia”, Kylänpää vinkkaa.

Monipuolinen ympäristö tekee vaikutuksen

Kylänpää on kirjoittanut vuonna 2015 ilmestyneen Linnuntie-kirjan, joka kertoo tutuista suomalaisista laululinnuista. Sitä varten hän kiersi Baltian ja Välimeren maita ja vieraili Etelä-Afrikassa asti. Salossa Kylänpäähän tekee vaikutuksen luonnon monipuolisuus. “Täällä on soita, metsiä ja reheviä jokinotkoja. Merta, järviä ja metsälampia. Viljelysaukeita ja kulttuurimaisemia. Ja toisaalta myös sadan metrin korkeuteen kohoavia kallioita, joilta avautuu upeita maisemia”, hän sanoo.

Rehevän luonnon lisäksi Salosta löytyy kaupunkitaajamia, joissa voi tavata yllättäviä lajeja. “Täällä voi nähdä turkinkyyhkyjä, joita ei Lounais-Suomessa paljon ole”, Kylänpää kertoo.

Salossa arkinenkin ympäristö voi yllättää, kun sitä pysähtyy katsomaan: “Kun keväisin kuljen töihin Vähäjoen vartta pitkin, huomaan, kuinka kevät tekee tuloaan. Silloin on mahtavaa kuunnella kiurun, peipon ja mustarastaan laulua.”

Salon arvoa lintuharrastajien keskuudessa lisää luonnon läheisyys ja lyhyet etäisyydet.

“Kulttuurimaisema vaihtuu hetkessä kansallispuistoalueeksi. Kun Salosta lähtee autolla ajamaan, niin voi puolen tunnin säteellä kohdata valtavasti erilaisia kohteita. Ja julkisillakin on täällä luontokohteisiin helppoa liikkua”, Kylänpää sanoo.

Luontosuhde voimistuu, vastuu kasvaa

Kevään myötä ihmiset ovat liikkuneet yhä useammin Salon luonnossa. Kylänpää uskoo, että muutos saattaa jäädä pysyväksi. Silloin vastuu luonnossa liikkumisessa kasvaa. “Poikkeustilanne on toivottavasti syventänyt ja herkistänyt luontosuhdettamme. Ihmiset ovat löytäneet luonnon uudestaan, mikä on hienoa. Samalla täytyy huomioida luonto esimerkiksi pitämällä koirat hihnassa ja viemällä roskat pois”, hän korostaa.

Vastuulliseen luontomatkailuun kuuluu myös luontokappaleiden huomioiminen.

“Lintuharrastuksessa on nähtävä, miten eläin käyttäytyy. Kuvaaminen ei ole tärkein asia, vaan se että eläin saa elää rauhassa. Lintujen hätää on osattava tulkita. Tässä auttaa se, että pysyy merkityillä poluilla”, Kylänpää sanoo.

Kylänpää näkee luonnon kokonaisuutena, jossa kasvit, linnut ja nisäkkäät linkittyvät yhteen. Hän kiittelee aktiivisia toimia, joita Salossa on tehty ympäristön vaalimiseksi. “Ruovikkoa laiduntava ylämaankarja on tuonut Halikonlahdella esiin rantalietteen, joka on vesi- ja rantalintujen suosiossa. Siellä levähtää muuttoaikoina satapäin kahlaajia. Tänä keväällä piipahti kaksi avosettiäkin”, Kylänpää iloitsee.

(Artikkeli julkaistu 6/2020, päivitetty 4/2021)

Tutustu retkeily- ja luontokohteisiin

Rannikkoreitti
Reitti alkaa Salon keskustasta
Märynummen retkeilyreitti
Hirvitie 96, Halikko
Teijon Luontokeskus - Natura Viva
Matildanjärventie 84, Matilda
Halikonlahden esteetön polku
Satamakatu 49, Salo
Viitankruunun ulkoilureitti
Viitanpolku
Retkeilyreitti Salo-Lehmijärvi-Kirjakkala (Teijon kansallispuisto)
Pormestarinkatu 2
Retkeillen Salon keskustasta kansallispuistoon.
Latokartanonkosken luontopolku
Hästöntie, Perniö
Hyyppärä-Kultalähde polku
Oinasjärventie 366
Varikattilankierros
Lehmirannantie 12, Kotalato
Vuohensaaren luontopolku
Vuohensaaren luontopolku, Satamakatu 100
Lautatarhan luontopolku
Pelkkakuja
Nakolinnan polku
Meriniitynkatu 37
Raatalan laavu ja Luontopolku
Mäentie 191, Raatala
Hotel & Café Mathildedal
Ruukinrannantie 6, Mathildedal
Tiimitapahtumat ja virkistyspäivät
Kajakkivuokraamomme sijaitsee Meripirtin rannassa Särkisalossa
Valla Outdoors järjestää ryhmille tiimitapahtumia ja virkistyspäiviä Särkisalossa sekä Teijon kansallispuistossa
Haukkalan juhlatilat
Inkereentie 452, Salo
Rikalanmäki
Rikalantie 74, Halikko
Villa Nennebo
Eteläkärjentie 461, Förby
Bergvikin kartano
Bergvikintie 43
Seudun upeimmat juhlatilat.
Muurlan Opisto
Muurlantie 365, Muurla
Vaskion luontopolku
Nuohoojankuja 27, Vaskio
Viitankruunun muinaispolku
Merikulmantie 259, Salo
Rikalanmäen muinaispolku
Rikalantie 77, Salo
Ellun polku
Melassuo
Kirjakkalan Ruukkikylä / Extreme Fun
Hamarinjärventie 62, Teijo
Vaisakon luontopolku
Palttatie 22c, Salo
Lupajan kuntoreitit
Alhomäentie 132
Bergvikin luontopolku
Bergvikintie 43, Salo
Förby Marina
Irmer Stenbergin tie, Förby
Teijo Ski & Action Park
Teijontie 345, Teijo
SoundByNature - Studio Sanni Orasmaa
Studio Sanni Orasmaa
Taukopaikka Lahnajärvi
Helsingintie 3276, Lahnajärvi
Koivumäen muinaispolku
Viljo Hurmeentie 1
Tyrynkoski, Myllykoski, Moisionkoski
Tyrynkosken, Moisionkosken , Myllykosken osoitteet tekstissä
Petun kartanon Kahvila ja Puoti
Petuntie 396, 25640 Förby
Koivumäen muinaispolku
Viljo Hurmeentie 3, Muurla, Salo
Koivumäen muinaispolku kulkee tunnelmallisessa mäenrinteessä
Alaspään maatila
Saarenjärventie 536, Perniö