Hyppää sisältöön

Junalla puutaloidyllin syliin – Salon arkkitehtuurireitin parhaat palat

Kuva: Retkipaikka, Jonna Saari

Retkipaikan artikkeli / Jonna Saari 9.6.2024

Salon keskustassa asemanseudun ja vanhan kauppalamiljöön näkymät ovat valtakunnallisesti merkittäviä. Junalla tai bussilla merenrantakaupunkiin saapuvan on helppo lähteä nauttimaan näistä näkymistä Arkkitehtuurikierros-nimistä reittiä pitkin. Tästä jutusta löydät kierroksen parhaat palat – rakennukset, jotka ovat niin kauniita, että niihin ihastuakseen ei suinkaan tarvitse olla arkkitehtuurin asiantuntija.

Salon Arkkitehtuurireitti n. 5,5 km

  • Reittikartta
  • Sijainti Salon keskustassa
  • Matkan varrella yli 30 arkkitehtuurikohdetta ja virtuaalikohteita (katukuvasta jo hävinneitä taloja)
  • Saapuminen: Junat ja bussit Helsingistä ja Turusta tuovat suoraan reitin ääreen
  • Tässä artikkelissa olevat kuvat olen kerännyt kävelyretkiltäni keväältä kirsikkapuiden kukinta-aikaan sekä keskikesältä.

Liikkelle voi juna- ja linja-autoaseman sijaan lähteä toki ihan mistä kohtaa kierrosta tahansa, vaikka Uskelan kirkonmäeltä tai Salon torilta. Arkkitehtuurikävelyn reittiä ei ole merkitty kaupungin katukuvaan, mutta reittiä voi seurata Google Mapsista. Myös matkan varrella olevien rakennuksien nimet sekä historia on merkitty virtuaalikartalle, joten kauempaa tuleva pääsee sukeltamaan kaunista pintaa syvemmälle, ja varmasti moni paikallinenkin saa kiinnostavaa lisätietoa kotikaupungistaan.

Reilut viisi kilometriä pitkä kierros, joka tekee pitkän piston ylös Uskelankirkon mäelle, mutta muutoin etenee melko rengasmaisena, on loistava ohjelmanumero vaikkapa kaikille niille kävelyn ystäville, jotka saapuvat Saloon kesäisten iltatorien perässä. Kesä onkin erityisen loistavaa aikaa tutustua tähän reittiin, kun sen varrella olevat puistotkin ovat vehreimmillään ja täynnä värikkäinä kukkivia kasveja. Samalta alueelta käsin onnistuvat myös luontoretket kävelymatkan päässä oleville Halikonlahdelle ja sen vieressä olevaan Vuohensaareen, tai paikallisbussilla saavutettaviin kaukaisempiin kohteisiin, kuten Teijon kansallispuistoon.
Lue koko artikkeli Retkipaikan sivuilta