Hyppää sisältöön

Salon retkikohteet tarjoavat löytämisen iloa koko perheelle

Salossa on lapsiperheille paljon nähtävää ja koettavaa. Kesällä keskustasta ja lähiympäristöstä löytyy puistoja, leikkipaikkoja ja rantoja, joissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Uteliaimmille Salon ympäröivä luonto tarjoaa jännittäviä retkikohteita.

Metsäseikkailulle Teijon kansallispuistoon

Teijon kansallispuisto on mitä parhain luontokohde lapsiperheille. Alueen merkityillä reiteillä voi kulkea turvallisesti, ja taukopaikoilla voi grillata makkaraa ja ihastella luontoa. Vieressä sijaitsevat Teijon, Kirjakkalan ja Mathildedalin tunnelmalliset ruukkikylät, jotka tarjoavat lisää nähtävää sekä ravintola- ja majoituspalveluja.

Teijolla mutkittelee yhteensä 50 kilometriä pitkä reitistö. Sen reiteistä parhaiten lapsiperheille sopivat lyhyt Totin luontopolku, Sahajärven kierroksen alkuosa, Nenustan kierros ja Matildanjärven maasto. Teijon alueella on myös tarjolla eri välinevuokrapalveluja, kansallispuistoneuvontaa ja opastettuja luontoretkiä. Varttuneemmat lapset voivat kokeilla Meri-Teijo Bike Parkissa “hissipyöräilyä”.

Kukkaloistoa Vaisakossa ja kesäpiknikkiä Vuohensaaressa

Lähimatkailijan on helppo ihastua Saloon. ”Luonnonläheisyys, hyvät yhteydet, monipuolinen ympäristö…”, listaa Mirkka Leino kysyttäessä Salon retkikohteista. Leino asuu Salossa ja liikkuu kesäisin paljon luonnossa. Mukana kulkee perhe, johon kuuluu puoliso ja kolme kouluikäistä poikaa.

Leinon perheen vakiokohteita on Vaisakko, jota hän suosittelee erityisesti päiväretkikohteena. “Siellä tulee käytyä usein. Luonnonsuojelualueen kauniit lehdot ja vanhat puut tekevät vaikutuksen joka vierailulla. Aina on pakko kaivaa kamera esiin ja vangita Vaisakon kukkaloisto”, hän sanoo.

Toinen Leinojen suosima paikka on Vuohensaari.

“Siellä on vaikka mitä: leikkipuistoa, uimarantaa ja minigolfia. Usein otamme eväät mukaan, sillä piknik on täydellinen tapa viettää kesäpäivä Vuohensaaressa. Vuohensaaren maisemat ovat aivan mielettömät, ja saaren kahvilasta saa myös paistotuoreita munkkeja”, Leino hehkuttaa.

Vuohensaareen mentäessä Satamakadun varrelta lähtee ainutlaatuinen 1,9 kilometrin Halikonlahden esteetön polku. Reitin varrella on kaksi lintutornia ja kaksi lintujen tarkkailuun tarkoitettua piilokojua.

Leino kiittelee sitä, että Salossa on helppo liikkua kodin ja luonnon välillä. Etäisyydet ovat lyhyitä, jo perheen kotipihasta Viitanummesta näkyy suoraan Vuohensaareen. “Salossa voi liikkua kodin pihapiirissä, läheisissä puistoissa tai lähteä metsäretkelle. Ja mikä parasta, lapsille on paljon tekemistä. Heillä vain mielikuvitus on rajana, mitä luonnossa voi tehdä. Silloin ilo tarttuu aikuisiinkin”, Leino nauraa.

Jännittäviä luolia ja historiallisia hautoja

Salon luontokohteisiin liittyy paljon historiaa. Esimerkiksi Vaisakossa on ollut torppariasutusta jo 1700-luvulta lähtien. Vaisakon lehtoalueen taustalla kohoaa kallio, jonka laelta puolestaan löytyy pronssikautisia hautoja.

Leinot vierailevat usein myös Rikalanmäen Linnamäellä, missä on jäljellä muinaisia kiviaitoja ja rakennelmia. Toinen kiinnostava kohde on Perniössä sijaitseva Latokartanonkoski, jossa vanhan myllyn rauniot ovat edelleen pystyssä. Leino kertoo, että alueen opastukset ja infotaulut kiinnostavat erityisesti perheen lapsia.

“Ei ole tarvetta huvipuistoille, kun luonnossa riittää löytämisen iloa. Salossa ei tekeminen lopu koskaan kesken”, hän kiittelee.

Ei yhtä isoa, vaan monta pientä

Salo tarjoaa koko perheen elämyksiä myös kaupungin alueella. Salon Urheilupuistossa pääsee tutustumaan monipuolisesti eri aktiviteetteihin. Vehreä ympäristö kutsuu kaikenikäiset liikkumaan ja rentoutumaan. Pienimmät pääsevät leikkimään Perhepuistossa, josta löytyy telineitä ja keinuja sekä esteetön leikkialue.

Lapsille ja nuorille on tarjolla uimarantoja ja skeittialue urheilupuistossa. Teknologiasta kiinnostuneet voivat tutustua Salon elektroniikkateollisuuteen eletroniikkamuseossa. Leinon perheen nuorimpien poikien suosikkipaikkoja on Pumptrack-rata, jossa voi temppuilla pyöräillen tai skeittailen.

“Kaksi nuorimmaista tykkäävät paljon Pumptrack-radasta. Siellä ovat scooter-laudat olleet kovassa käytössä”, Leino kertoo.

Leino tervehtii ilolla Salossa liikkujia. Lähimatkailu edellyttää kuitenkin vastuullisuutta: “Täällä on paljon upeita luontokohteita. Ne tulevat myös säilymään sellaisina, kun mitään ei heitetä luontoon eikä retkipaikoilla roskata.”

Salon arkisessa ympäristössäkin riittää ihailtavaa. Leinoon tekee vaikutuksen erityisesti keskustan idyllinen ympäristö:

“Jokimaisema kesällä on aivan ihana! Ja Salon tori. Hienoa täällä on sekin, ettei aina tarvitse kulkea autolla, vaan moniin paikkoihin pääse helposti pyörällä. Yhden ison kohteen sijasta Salosta löytyy monta pientä. Se on lapsienkin kannalta kasvattavaa”, Leino toteaa.

(Artikkeli julkaistu 6/2020, päivitetty 4/2021)

Luonto ja aktiviteetit

Salon uimahalli
Anistenkatu 6, 24100 Salo
Salon jäähalli
Tahkonkatu 1, Salo, Suomi
Lehmijärven uimaranta
Lehmirannantie 121, Salo
Paukkulan pallokentät
Halikontie 40, 24240 Salo
Märyn koulun liikuntasali (198m2)
Vanikkatie 1, 25250 Märynummi
Viitanpolku ja laavu
Viitanpolku
Vaskion kaukalo
Puutaivaantie 20, Vaskio
Tupurin luistelukenttä
Taimistokatu 8, Salo
Toijan kaukalo ja luistelukenttä
Kiskontie 2260, Kisko
Teijon kaukalo
Teijontie 100, Teijo
Särkisalon luistelukenttä ja pallokenttä
Pensalontie 1, Särkisalo
Suomusjärven kaukalo ja luistelukenttä
Opintie 1, Suomusjärvi
Sirkkulan luistelukenttä
Ylhäistentie 336, Salo
Saurun luistelukenttä
Perniöntie 1665, Perniö as
Riihelänpuiston luistelukenttä
Karjalankatu 12, Salo
Paukkulan kaukalo ja luistelukenttä
Halikontie 40, 24240 Salo
Ollikkalan luistelukenttä
Hämeenojankatu 9, Salo
Märynummen kaukalo
Vanikkatie 2, 25250 Märynummi
Muurlan kaukalo ja luistelukenttä
Koulutie 10, Muurla
Mustamäen kaukalo
Mustamäentie 103, Halikko as.
Moision kaukalo ja luistelukenttä
Uskelankatu 13, Salo
Meri-Halikon koulun kaukalo
Kokkilantie 765, Angelniemi
Melassuon kaukalo ja luistelukenttä
Erveläntie 16, Perniö
Kuusjoen luistelukenttä
Ylikulmantie 317 B, Kuusjoki
Komisuon kaukalo
Suomusjärventie 151, Kiikala
Kaivolan kaukalo
Mikolantie 11, Pertteli
Inkereen kaukalo
Kilpakuja 1, Pertteli
Hähkänän luistelukenttä
Ketmäentie 15, Salo
Halikon kirkonkylän kaukalo ja luistelukenttä
Kuruntie 7, Halikko
Hajalan luistelukenttä
Vanha Turuntie 896, Hajala
Hotel Mathildedal
Ruukinrannantie 6, Mathildedal
Viitankruunun muinaispolku
Merikulmantie 259, Salo
Latokartanonkosken luontopolku
Hästöntie, Perniö
Märynummen kuntorata
Hirvitie 92, 25250 Märynummi
Tupurin kuntorata
Kalkkimäenrinne 80, 24280 Salo
Pahkavuoren kuntorata
Majavankatu, 24100 Salo
Isohärjänmäen kuntorata
Isohärjänkatu 4, 24240 Salo
Inkereen kuntorata
Tortosmäentie 9, 25190 Pertteli
Melassuon kuntorata
Erveläntie 16, 25500 Perniö
Kitulan kuntorata
Kitulantie 14, 25410 Suomusjärvi