Hyppää sisältöön

Salon retkikohteet tarjoavat löytämisen iloa koko perheelle

Salossa on lapsiperheille paljon nähtävää ja koettavaa. Kesällä keskustasta ja lähiympäristöstä löytyy puistoja, leikkipaikkoja ja rantoja, joissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Uteliaimmille Salon ympäröivä luonto tarjoaa jännittäviä retkikohteita.

Metsäseikkailulle Teijon kansallispuistoon

Teijon kansallispuisto on mitä parhain luontokohde lapsiperheille. Alueen merkityillä reiteillä voi kulkea turvallisesti, ja taukopaikoilla voi grillata makkaraa ja ihastella luontoa. Vieressä sijaitsevat Teijon, Kirjakkalan ja Mathildedalin tunnelmalliset ruukkikylät, jotka tarjoavat lisää nähtävää sekä ravintola- ja majoituspalveluja.

Teijolla mutkittelee yhteensä 50 kilometriä pitkä reitistö. Sen reiteistä parhaiten lapsiperheille sopivat lyhyt Totin luontopolku, Sahajärven kierroksen alkuosa, Nenustan kierros ja Matildanjärven maasto. Teijon alueella on myös tarjolla eri välinevuokrapalveluja, kansallispuistoneuvontaa ja opastettuja luontoretkiä. Varttuneemmat lapset voivat kokeilla Meri-Teijo Bike Parkissa “hissipyöräilyä”.

Kukkaloistoa Vaisakossa ja kesäpiknikkiä Vuohensaaressa

Lähimatkailijan on helppo ihastua Saloon. ”Luonnonläheisyys, hyvät yhteydet, monipuolinen ympäristö…”, listaa Mirkka Leino kysyttäessä Salon retkikohteista. Leino asuu Salossa ja liikkuu kesäisin paljon luonnossa. Mukana kulkee perhe, johon kuuluu puoliso ja kolme kouluikäistä poikaa.

Leinon perheen vakiokohteita on Vaisakko, jota hän suosittelee erityisesti päiväretkikohteena. “Siellä tulee käytyä usein. Luonnonsuojelualueen kauniit lehdot ja vanhat puut tekevät vaikutuksen joka vierailulla. Aina on pakko kaivaa kamera esiin ja vangita Vaisakon kukkaloisto”, hän sanoo.

Toinen Leinojen suosima paikka on Vuohensaari.

“Siellä on vaikka mitä: leikkipuistoa, uimarantaa ja minigolfia. Usein otamme eväät mukaan, sillä piknik on täydellinen tapa viettää kesäpäivä Vuohensaaressa. Vuohensaaren maisemat ovat aivan mielettömät, ja saaren kahvilasta saa myös paistotuoreita munkkeja”, Leino hehkuttaa.

Vuohensaareen mentäessä Satamakadun varrelta lähtee ainutlaatuinen 1,9 kilometrin Halikonlahden esteetön polku. Reitin varrella on kaksi lintutornia ja kaksi lintujen tarkkailuun tarkoitettua piilokojua.

Leino kiittelee sitä, että Salossa on helppo liikkua kodin ja luonnon välillä. Etäisyydet ovat lyhyitä, jo perheen kotipihasta Viitanummesta näkyy suoraan Vuohensaareen. “Salossa voi liikkua kodin pihapiirissä, läheisissä puistoissa tai lähteä metsäretkelle. Ja mikä parasta, lapsille on paljon tekemistä. Heillä vain mielikuvitus on rajana, mitä luonnossa voi tehdä. Silloin ilo tarttuu aikuisiinkin”, Leino nauraa.

Jännittäviä luolia ja historiallisia hautoja

Salon luontokohteisiin liittyy paljon historiaa. Esimerkiksi Vaisakossa on ollut torppariasutusta jo 1700-luvulta lähtien. Vaisakon lehtoalueen taustalla kohoaa kallio, jonka laelta puolestaan löytyy pronssikautisia hautoja.

Leinot vierailevat usein myös Rikalanmäen Linnamäellä, missä on jäljellä muinaisia kiviaitoja ja rakennelmia. Toinen kiinnostava kohde on Perniössä sijaitseva Latokartanonkoski, jossa vanhan myllyn rauniot ovat edelleen pystyssä. Leino kertoo, että alueen opastukset ja infotaulut kiinnostavat erityisesti perheen lapsia.

“Ei ole tarvetta huvipuistoille, kun luonnossa riittää löytämisen iloa. Salossa ei tekeminen lopu koskaan kesken”, hän kiittelee.

Ei yhtä isoa, vaan monta pientä

Salo tarjoaa koko perheen elämyksiä myös kaupungin alueella. Salon Urheilupuistossa pääsee tutustumaan monipuolisesti eri aktiviteetteihin. Vehreä ympäristö kutsuu kaikenikäiset liikkumaan ja rentoutumaan. Pienimmät pääsevät leikkimään Perhepuistossa, josta löytyy telineitä ja keinuja sekä esteetön leikkialue.

Lapsille ja nuorille on tarjolla uimarantoja ja skeittialue urheilupuistossa. Teknologiasta kiinnostuneet voivat tutustua Salon elektroniikkateollisuuteen eletroniikkamuseossa. Leinon perheen nuorimpien poikien suosikkipaikkoja on Pumptrack-rata, jossa voi temppuilla pyöräillen tai skeittailen.

“Kaksi nuorimmaista tykkäävät paljon Pumptrack-radasta. Siellä ovat scooter-laudat olleet kovassa käytössä”, Leino kertoo.

Leino tervehtii ilolla Salossa liikkujia. Lähimatkailu edellyttää kuitenkin vastuullisuutta: “Täällä on paljon upeita luontokohteita. Ne tulevat myös säilymään sellaisina, kun mitään ei heitetä luontoon eikä retkipaikoilla roskata.”

Salon arkisessa ympäristössäkin riittää ihailtavaa. Leinoon tekee vaikutuksen erityisesti keskustan idyllinen ympäristö:

“Jokimaisema kesällä on aivan ihana! Ja Salon tori. Hienoa täällä on sekin, ettei aina tarvitse kulkea autolla, vaan moniin paikkoihin pääse helposti pyörällä. Yhden ison kohteen sijasta Salosta löytyy monta pientä. Se on lapsienkin kannalta kasvattavaa”, Leino toteaa.

(Artikkeli julkaistu 6/2020, päivitetty 4/2021)

Luonto ja aktiviteetit

Kokkilan uimaranta
Kokkilantie 880, Angelniemi
Lehmijärven uimaranta
Lehmirannantie 121, Salo
Naarjärven uimaranta
Uimarannantie 245, Salo
Nummijärven uimaranta
Järvitie 91, Kanunki
Märynummen uimaranta
Hirvitie 92, Märynummi
Härjanvatsan uimaranta
Silvantie 2, Salo
Varvojärven uimaranta
Varvontie 478, Pertteli
Jusala Ranch
Jusala Ranch
Maatilaelämää eläinten kanssa
Salon uimahalli
Anistenkatu 6, 24100 Salo
Halikon liikuntahalli
Kuruntie 7, 24800 Halikko
Kirakan uimapaikka
Kirakantie 239, Perniö
Piiljärven uimapaikka
Piiljärventie 34, Muurla
Salohalli
Pormestarinkatu 5, Salo
Padel Salon Urheilupuistossa
Tahkonkatu 5a, 24100 Salo, Suomi
Mathildan Marina
Ruukinrannantie 4, Mathildedal
Hotel Salora
Salorankatu 5-7, Salo
Astrum-Keskus
Salorankatu 5-5, Salo
Teijon Luontokeskus - Natura Viva
Matildanjärventie 84, Matilda
Kirjakkalan Ruukkikylä / Extreme Fun
Hamarinjärventie 62, Teijo
Saaristoravintola Nixor
Niksaarentie 340, Förby, Särkisalo
Varikattilankierros
Lehmirannantie 12, Kotalato
Hyyppärä-Kultalähde polku
Oinasjärventie 366
Urheilupuiston skeittiparkki
Tahkonkatu 5a, 24100 Salo, Suomi
Urheilupuistossa voi myös skeitata ja scootata.
Hähkänän kuntorata
Mäntykankaantie 2, 24280 Salo
Kaukurin kuntorata
Metolantie 60, 25460 Kisko
Pahkavuoren kuntorata
Majavankatu, 24100 Salo
Isohärjänmäen ulkokuntoilulaitteet
Isohärjänkatu 4, 24240 Salo
Hermannin koulun juhlasali (258 m2)
Torikatu 5, Salo
Armfeltin koulun liikuntasali (360m2)
Kuruntie 5-7, Halikko
Inkereen koulun liikuntasali (299m2)
Tortosmäenkuja 1 a, 25190 Salo
Suomusjärven koulun liikuntasali (368 m2)
Opintie 1, 25410 Suomusjärvi
Salon lukion liikuntasali (682m2)
Kaherinkatu 2, 24130 Salo
Mustamäen koulun liikuntasali (252m2)
Mustamäentie 103, 24910 Halikko as
Sirkkulan koulun liikuntasali (210m2)
Ylhäistentie 336, 24130 Salo
Hähkänän koulun liikuntasali (100m2)
Ketmäentie 15, 24280 Salo
Vaskion luontopolku
Nuohoojankuja 27, Vaskio
Vaisakon luontopolku
Palttatie 22c, Salo
Halikonlahden esteetön polku
Satamakatu 49, Salo
Nakolinnan luontopolku
Meriniitynkatu 37
Lupajan kuntoreitit
Alhomäentie 132