Hyppää sisältöön

Salon retkikohteet tarjoavat löytämisen iloa koko perheelle

Salossa on lapsiperheille paljon nähtävää ja koettavaa. Kesällä keskustasta ja lähiympäristöstä löytyy puistoja, leikkipaikkoja ja rantoja, joissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Uteliaimmille Salon ympäröivä luonto tarjoaa jännittäviä retkikohteita.

Metsäseikkailulle Teijon kansallispuistoon

Teijon kansallispuisto on mitä parhain luontokohde lapsiperheille. Alueen merkityillä reiteillä voi kulkea turvallisesti, ja taukopaikoilla voi grillata makkaraa ja ihastella luontoa. Vieressä sijaitsevat Teijon, Kirjakkalan ja Mathildedalin tunnelmalliset ruukkikylät, jotka tarjoavat lisää nähtävää sekä ravintola- ja majoituspalveluja.

Teijolla mutkittelee yhteensä 50 kilometriä pitkä reitistö. Sen reiteistä parhaiten lapsiperheille sopivat lyhyt Totin luontopolku, Sahajärven kierroksen alkuosa, Nenustan kierros ja Matildanjärven maasto. Teijon alueella on myös tarjolla eri välinevuokrapalveluja, kansallispuistoneuvontaa ja opastettuja luontoretkiä. Varttuneemmat lapset voivat kokeilla Meri-Teijo Bike Parkissa “hissipyöräilyä”.

Kukkaloistoa Vaisakossa ja kesäpiknikkiä Vuohensaaressa

Lähimatkailijan on helppo ihastua Saloon. ”Luonnonläheisyys, hyvät yhteydet, monipuolinen ympäristö…”, listaa Mirkka Leino kysyttäessä Salon retkikohteista. Leino asuu Salossa ja liikkuu kesäisin paljon luonnossa. Mukana kulkee perhe, johon kuuluu puoliso ja kolme kouluikäistä poikaa.

Leinon perheen vakiokohteita on Vaisakko, jota hän suosittelee erityisesti päiväretkikohteena. “Siellä tulee käytyä usein. Luonnonsuojelualueen kauniit lehdot ja vanhat puut tekevät vaikutuksen joka vierailulla. Aina on pakko kaivaa kamera esiin ja vangita Vaisakon kukkaloisto”, hän sanoo.

Toinen Leinojen suosima paikka on Vuohensaari.

“Siellä on vaikka mitä: leikkipuistoa, uimarantaa ja minigolfia. Usein otamme eväät mukaan, sillä piknik on täydellinen tapa viettää kesäpäivä Vuohensaaressa. Vuohensaaren maisemat ovat aivan mielettömät, ja saaren kahvilasta saa myös paistotuoreita munkkeja”, Leino hehkuttaa.

Vuohensaareen mentäessä Satamakadun varrelta lähtee ainutlaatuinen 1,9 kilometrin Halikonlahden esteetön polku. Reitin varrella on kaksi lintutornia ja kaksi lintujen tarkkailuun tarkoitettua piilokojua.

Leino kiittelee sitä, että Salossa on helppo liikkua kodin ja luonnon välillä. Etäisyydet ovat lyhyitä, jo perheen kotipihasta Viitanummesta näkyy suoraan Vuohensaareen. “Salossa voi liikkua kodin pihapiirissä, läheisissä puistoissa tai lähteä metsäretkelle. Ja mikä parasta, lapsille on paljon tekemistä. Heillä vain mielikuvitus on rajana, mitä luonnossa voi tehdä. Silloin ilo tarttuu aikuisiinkin”, Leino nauraa.

Jännittäviä luolia ja historiallisia hautoja

Salon luontokohteisiin liittyy paljon historiaa. Esimerkiksi Vaisakossa on ollut torppariasutusta jo 1700-luvulta lähtien. Vaisakon lehtoalueen taustalla kohoaa kallio, jonka laelta puolestaan löytyy pronssikautisia hautoja.

Leinot vierailevat usein myös Rikalanmäen Linnamäellä, missä on jäljellä muinaisia kiviaitoja ja rakennelmia. Toinen kiinnostava kohde on Perniössä sijaitseva Latokartanonkoski, jossa vanhan myllyn rauniot ovat edelleen pystyssä. Leino kertoo, että alueen opastukset ja infotaulut kiinnostavat erityisesti perheen lapsia.

“Ei ole tarvetta huvipuistoille, kun luonnossa riittää löytämisen iloa. Salossa ei tekeminen lopu koskaan kesken”, hän kiittelee.

Ei yhtä isoa, vaan monta pientä

Salo tarjoaa koko perheen elämyksiä myös kaupungin alueella. Salon Urheilupuistossa pääsee tutustumaan monipuolisesti eri aktiviteetteihin. Vehreä ympäristö kutsuu kaikenikäiset liikkumaan ja rentoutumaan. Pienimmät pääsevät leikkimään Perhepuistossa, josta löytyy telineitä ja keinuja sekä esteetön leikkialue.

Lapsille ja nuorille on tarjolla uimarantoja ja skeittialue urheilupuistossa. Teknologiasta kiinnostuneet voivat tutustua Salon elektroniikkateollisuuteen eletroniikkamuseossa. Leinon perheen nuorimpien poikien suosikkipaikkoja on Pumptrack-rata, jossa voi temppuilla pyöräillen tai skeittailen.

“Kaksi nuorimmaista tykkäävät paljon Pumptrack-radasta. Siellä ovat scooter-laudat olleet kovassa käytössä”, Leino kertoo.

Leino tervehtii ilolla Salossa liikkujia. Lähimatkailu edellyttää kuitenkin vastuullisuutta: “Täällä on paljon upeita luontokohteita. Ne tulevat myös säilymään sellaisina, kun mitään ei heitetä luontoon eikä retkipaikoilla roskata.”

Salon arkisessa ympäristössäkin riittää ihailtavaa. Leinoon tekee vaikutuksen erityisesti keskustan idyllinen ympäristö:

“Jokimaisema kesällä on aivan ihana! Ja Salon tori. Hienoa täällä on sekin, ettei aina tarvitse kulkea autolla, vaan moniin paikkoihin pääse helposti pyörällä. Yhden ison kohteen sijasta Salosta löytyy monta pientä. Se on lapsienkin kannalta kasvattavaa”, Leino toteaa.

(Artikkeli julkaistu 6/2020, päivitetty 4/2021)

Luonto ja aktiviteetit

Villen Viinitarha
Villen Viinitarha järjestää viintarhakierroksia ja opastusta
Villen Viinitarha järjestää viintarhakierroksia ja opastusta viininviljelyyn
Nummijärven uimaranta
Järvitie 91, Kanunki, Kuusjoki
Wiurila
Viurilantie 126, Halikko
Uskelan portaat
Uskelankirkkotie 25, Salo
Porrasjuoksua Uskelan idyllisessä ympäristössä.
Liikennepuisto Alanko
Liikennepuisto Alanko
Salon kaupungin maksuton liikennepuisto 5–12-vuotiaille.
Märynummen uimaranta
Hirvitie 92, Märynummi
Lehmijärven uimaranta
Lehmirannantie 121, Salo
Kokkilan uimaranta
Kokkilantie 880, Angelniemi
Naarjärven uimaranta
Uimarannantie 245, Knaapila, Perniö
Piiljärven uimapaikka
Piiljärventie 34, Muurla
Härjanvatsan uimaranta
Silvantie 2, Kiikala
Rannikkoreitti
Reitti alkaa Salon keskustasta
Varvojärven uimaranta
Varvontie 478, Pertteli
Salon jäähalli
Tahkonkatu 1, Salo, Suomi
Moision kaukalo ja luistelukenttä
Uskelankatu 13, Salo
Paukkulan kaukalo ja luistelukenttä
Halikontie 40, 24240 Salo
Melassuon kaukalo ja luistelukenttä
Erveläntie 16, Perniö
Märynummen kaukalo
Vanikkatie 2, 25250 Märynummi
Tupurin luistelukenttä
Taimistokatu 8, Salo
Inkereen kaukalo
Kilpakuja 1, Pertteli
Kaivolan kaukalo
Mikolantie 11, Pertteli
Halikon kirkonkylän kaukalo ja luistelukenttä
Kuruntie 7, Halikko
Salon uimahalli
Anistenkatu 6, 24100 Salo
Salo Golf - Ympärivuotista hyvinvointia Suomen parhaassa Urheilupuistossa
Anistenkatu 1, Salo
Mathildan Marina
Ruukinrannantie 4, Mathildedal
Mathildan Marina - vierasvenesatama, hotelli ja ravintola Mathildedalissa.
Salon Urheilutalo
Perniöntie 7, Salo
Halikon liikuntahalli
Kuruntie 7, 24800 Halikko
Perhepuiston leikkipaikka
Tallikuja 5, Urheilupuisto, Salo
Hajalan frisbeegolfrata
Hajalantie 367, Halikko
Puusepänpuiston leikkipaikka
Puusepänkatu-Rajakatu
Moision ulkokuntoilulaitteet
Uskelankatu 13, 24100 Salo
Hanhivaaran Liikuntakeskus
Salorankatu 5-7, 24240 Salo
Hanhivaaran liikuntakeskus
Muurlan ulkokuntoilulaitteet
Urheilutie, 25130 Muurla
Ylhäistentien kuntosali
Ylhäistentie 2, Salo
Märynummen retkeilyreitti
Hirvitie 96, Halikko
Iso-Kiskon uimapaikka
Kajalanrantatie 334, Kisko
Meripirtin uimapaikka
Särkisalontie 590, Särkisalo
Hossuksen uimapaikka
Hossuksentie 114, Pertteli
Tiilenpolttajanpuiston leikkipaikka
Tiilenpolttajankatu-Savikirnunkatu
Perniön aseman leikkipaikka
Kyöstäntien varrella