Salo on lähiruoan aarreaitta, jonne ruokamatkailijan kannattaa ehdottomasti saapua. Paikallisesti tuotettua lähiruokaa voi ostaa mukaan suoraan tiloilta, torilta sekä kesän monista tapahtumista. Lähiruualla pääsee herkuttelemaan myös useissa paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa.
Suomalaisen ruokakulttuurin vanhat perinteet voi aistia Salon alueella. Aikojen alussa meren läheisyys loi alueelle vilkkaat yhteydet länteen. Aateliskartanoista ja pappiloista rikas ruokakulttuuri levisi taloudenhoitajien toimesta ympäristön maatiloihin ja talonpoikien keittiöihin. Näin saivat alkunsa pitkät ruokaperinteet sekä lukuisat reseptit, joita on vuosisatojen saatossa myös uudistettu.
Myös nykyisin Salo on Suomen suurimpia elintarviketuottajia. Alueen laajoilla pelloilla kasvaa merkittävä määrä Suomen leipäviljasta. Salon viljatiloilla viljellään vehnää, rypsiä ja ruista. Avomaan puutarhaviljelmillä kasvatetaan avomaankurkkua, kurpitsaa ja marjoja, ja kasvihuoneissa kypsyvät tomaatit ja kurkut. Salo on myös Suomen suurin kurpitsojen kasvattaja. Kurpitsasesonki huipentuu sadonkorjuuaikaan, jolloin ympäri Saloa vietetään kuuluisia Kurpitsaviikkoja 11.-27.10.
Salosta löytyy paljon erikoiskasvien kuten härkäpavun, sokerijuurikkaan, speltin ja kuminan viljelyä. Yksi suosiotaan kasvattavista herkuista myös suomalaisessa ruokakulttuurissa on parsa, jonka kasvatus myyntiin on Suomessa yhä harvinaista. Ohrakasken tila Salon Raatalassa hurahti parsan viljelyyn pari vuotta sitten. Uuden kasvin viljely on lähtenyt hyvin käyntiin. Parsan satokausi ajoittuu toukokuulle ja pieniä määriä riittää jo myyntiinkin. Pääasiassa Ohrakasken tilalla keskitytään pensasmustikan viljelyyn.
Kotimaisten marjojen maistelu on odotettu hetki ja osa suomalaista ruokakulttuuria kesäisin. Salossa useilta marjatiloilta pääsee sesongin aikana ostamaan marjoja niin itse poimien kuin valmiiksi poimittuna. Salossa viljellään ainakin mansikkaa, pensasmustikkaa, vadelmaa ja viinimarjoja. Marjatilojen kuten muidenkin tilojen aukiolot ja tuotteiden saatavuudet kannattaa varmistaa vielä ennen paikan päälle saapumista.
Salossa viljellään myös hedelmiä, kuten omenaa. Paikalliset omenatarhat valmistavat sadoistaan hilloja, mehuja ja eritoten siideriä. Salossa sijaitsee neljä Suomen neljästätoista aitoa siideriä valmistavasta tilasta. Suomalainen aito siideri on valmistettu pastöroimattomasta 100 prosenttisesta täysmehusta luonnollisilla käymismenetelmillä lisäaineita välttäen. Suomalaisen aidon siiderin tunnistaa SASS-merkinnästä etiketissä.
Yksi aidon siiderin valmistajista on Salon Ylökylässä sijaitseva Lepola Drinks. Saman perhetilan tunnetuimpia tuotteita ovat hillot ja mehut, jotka tunnetaan Meritalo-tuotemerkistä, näitä on tuotettu jo kohta 30 vuoden ajan. Meritalon hilloissa käytetään vain kotimaisia raaka-aineita eli suomalaista marjaa, hedelmää ja sokeria. Lepola-Meritalon tilamyymälä sijaitsee idyllisissä maalaismaisemissa ja sen terassilla pääsee kesäaikaan maistelemaan myös siidereitä ja ostamaan kotiin viemisiä.
Myös avomaankurkun viljely on Suomessa keskittynyt Salon seudulle. Kurkkutuotteita toimitetaan Salosta jalostettuina ympäri maata. Pitkä sesonki kestää kesäkuulta syyskuulle. Kurkut ovat herkullisia tuoreina ja sopivat erinomaisesti myös säilöttäviksi.
Yksi kurkkujen toimittajista jo toisessa polvessa on Perniön Ylönkylässä sijaitseva Vainion perhetilan Veljesten kurkut. Vainion veljesten tänä vuonna rakentama Skotlanti Boden -niminen lähiruokakioski myy kurkkuja, pensasmustikoita sekä alueen muiden viljelijöiden tuotteita, erityisesti tuoretuotteita Kemiöntien varrella Skotlannintien risteyksessä. Vastavalmistunut lähiruokakioski toimii asiakkaille itsepalveluperiaatteella.
Muutaman kilometrin päässä sijaitsee myös toinen lähiruokia myyvä kioski. Katiskanmäen lähiruokakioski Pikantti myy niin ikään oman tilan ja alueen muiden tuottajien tuotteita. Särkisalontiellä sijaitseva lähiruokakioski on auki vuoden ympäri ja sen valikoima vaihtelee kausittain, keskittyen hyvin säilyviin kuiva- ja säilyketuotteisiin.
Salon siipikarjatiloilla on myynnissä vastuullisesti tuotettua kalkkunanlihaa, ankanlihaa ja -munia sekä kananmunia. Salossa on myös useita eläintiloja, joista saa ostaa mm. naudanlihaa sekä naudan luomu- ja luonnonlaidunlihaa. Yksi näistä on Leipyölin tila, joka on tunnettu ympärivuotisesti vapaana Perniön jokilaaksossa laiduntavasta ylämaankarjastaan. Leipyölin tilalta saa ostaa mukaan lihaa, mutta aukiolo kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen. Tilalla voi myös majoittua vuokrahuoneeseen tai -mökkiin sekä järjestää juhlat tai kokouksen kulttuurihistoriallisissa maisemissa.
Yhdessä Someron kanssa Salo on Suomen suurin lammastuotteiden eli lampaanlihan, -villan ja -taljojen tuottaja. Peltosaaren lammastila Perniön seudulla myy tilaltaan luomukaritsanlihaa sekä lampaantaljoja ja raakavillaa. Tilan lammaskatras laiduntaa vapaana pelto- ja metsälaitumilla. Perhetila järjestää maatilamajoitusta luonnonkauniin pihapiirinsä vuokramökeissä. Lammaspaimenviikoilla tilalle majoitutaan vajaaksi viikoksi ja tilan töihin ja lampaiden hoitoon saa halutessaan osallistua. Peltosaaren lammastilalla on myös myyntiauto, joka kiertää Salon alueen toreja ja myy lampaanlihan lisäksi tilalla tehtyä perinteistä suomalaista monikukkahunajaa.
Suomalaisen ruoan valitseminen omalle lautaselle on nyt tärkeämpää kuin koskaan, jotta kotimainen ruokatuotanto ja sen omavaraisuus voidaan säilyttää. Suomessa kasvatettu ruoka on paitsi puhdasta, on se läheltä ostettuna myös erityisen tuoretta ja ravintorikasta. Lähiruokaa ostamalla tarpeettomat välikädet jäävät pois, ja tuottaja saa työstään paremman korvauksen. Lähiruokaa siis kannattaa suosia.
Kesällä Salossa tuotettua ruokaa on tarjolla laajemmin Salon alueen torien lisäksi myös Turun Föripuodissa koko kesän ajan, Salon Iltatorilla 25.7. Lähiruoka-illassa, jota tähdittää artisti Hurma sekä syksyllä kansallisilla Lähiruokapäivillä 7.–8.9. Tutustu lisäksi Salon lähiruokakartasta alueen tilamyymälöihin ja lähiruokakioskeihin ja suunnittele kesälomamatka Saloon viljavien maiden ja suussa sulavien herkkujen aarreaittaan.