Hyppää sisältöön

Teijon ja Kirjakkalan ruukkikylät tarjoavat lähimatkailijalle monipuolisia mahdollisuuksia

Outdoor-aktiviteetteja, luontoreittejä, vaihtuvia taidenäyttelyitä. Teijon ja Kirjakkalan ruukkikylissä on paljon nähtävää ja koettavaa niin luonnon kuin kulttuurinkin ystäville. Idyllinen matkailukohde Salon lähellä hurmaa monipuolisuudellaan.

“Kuin toiseen maahan tulisi”

Teijon ruukkikylään saapuvalle on luvassa runsaasti erilaisia elämyksiä. Luontopalveluja ja aktiviteetteja on tarjolla kaikissa Teijon ruukkikylissä. “Meiltä Kirjakkalasta saa eräopaspalveluja ja melontakursseja. Kirjakkala sijaitsee Teijon kansallispuiston pohjoisosassa. Vuokraamme myös fatbikeja, kajakkeja ja SUP-lautoja”, kertoo alueen luontopalveluista vastaava Kirjakkalan majapaikan pitäjä Kai Schneider. Hän järjestää ohjelmaa kaikille tavallisista matkailijoista leirikouluporukoihin. Kesän kohokohtia on outdoor-melontatapahtuma, joka järjestetään kahdesti kesän aikana.

Ne, jotka haluavat omassa rauhassa kierrellä Teijon kansallispuistoa, voivat valita mieleisensä reitin. Kolme suosituinta reittiä ovat pohjoisosassa sijaitseva 3,6 kilometrin Nenustan kierros, eteläosassa sijaitseva 5,5 kilometrin Matildanjärven kierros ja kansallispuiston keskiosassa Teijon ruukkikylästä lähtevä pidempi 8,8 kilometrin Sahajärven reitti. Muita kohteita ovat Totin luontopolku ja perheiden suosima Kalasuntin saari, jonne pääsee köysilossilla. Lintuharrastajien suosiossa on Kirjakkalan Hamarijärvi, jossa voi bongata merikotkia ja kahlaajalintuja. “Hamarijärvellä kannattaa myös käydä korkealla Nikkalliolla. Sieltä näkee Kemiöön asti”, Schneider vinkkaa.

Teijon alueella yöpyvät voivat majoittua luottavaisin mielin Kirjakkalan ruukkikylässä.

“Majoitamme vierailijoita vastuullisesti huoneistomajoituksen kautta. Meiltä voi vuokrata vaikka koko talon”, Schneider sanoo. Hostel-tyyppistä majoitusta kaipaavat voivat yöpyä Masuunin Majatalolla, joka on ollut erityisesti retkeilijöiden ja pyöräilijöiden suosiossa. Kirjakkalan majapaikka tarjoilee aamiaista ja toimii tilausravintolana asiakkaille. “Palvelemme ruokailijoita porrastetusti, ja meiltä saa aamiaisen pöytiin tarjoiltuna ja take-awayna”, Schneider sanoo.

Nälkäisiä Teijolla palvelevat lisäksi Teijon Masuunin kahvila sekä Ravintola Teijon Arkki, joka tarjoaa monenlaista noutoruokaa matkailijoille. Teijon kyläkauppa palvelee matkailijoita läpi kesän.

Schneider kannustaa ennakkoluulottomasti kokeilemaan lähimatkailua Teijon ruukkikylissä: “Tämä on oiva vaihtoehto ulkomaanmatkailulle. Monet tänne saapuneet kokevat kuin tulisivat toiseen maahan”, hän sanoo.

Taidenäyttelyjä, Pop-up-kauppoja ja historiallisia kohteita

Teijon ruukkikylä hellii matkailijoita myös kulttuurielämyksillä. Teijon Masuunilla on esillä ympäri vuoden vaihtuvia taidenäyttelyitä, joihin yleisöllä on vapaa pääsy, kertoo Teijon Masuunista vastaava Marja-Maria Bäckmand.

Teijon Masuunilla toimii näyttelytilojen yhteydessä taide- ja käsityöputiikki, jossa on myynnissä taideteoksia läheltä ja kaukaa tulevilta taiteilijoilta.

Kulttuuri on Teijolla muutenkin näkyvästi esillä. “Koko Teijon ruukkikylä on kuin ulkoilmamuseo, jossa sijaitsee monia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita. Täällä on 1829 valmistunut Teijon kirkko, Suomen pienin kivikirkko, vuonna 1770 valmistunut Teijon Kartano sivurakennuksineen sekä ruukin vanha masuuni vuodelta 1801. Lähellä Teijon ruukinsatamaa toimii Teijon Alueen Kyläyhdistyksen ylläpitämä historiallinen kyläsauna”, Bäckmand listaa. Teijon Kartano on avoinna tilauksesta ryhmille.

Teijon kulttuurielämää muokkaavat aktiivisesti kylän asukkaat. Teijon Alueen Kyläyhdistys järjestää elokuussa Teijon Wanhanajan Markkinat, joka tarjoaa käsityöläistuotteiden lisäksi monenlaista nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Uutena tulokkaana on Teijon Kulttuurimeijeri, joka avaa ovensa kesäkuussa.

Hissipyöräilyä Meri-Teijo Bike Parkissa

Vauhtia Teijon Ruukkikyliin tuo Meri-Teijo Bike Park, joka sijaitsee Teijon ja Mathildedalin ruukkikylien välissä meren äärellä Teijon kansallispuiston ja Meri-Teijon golfkentän kainalossa. Jani Salmisen ja Valtteri Vainion perustama pyöräilykohde tarjoaa maasto- ja alamäkipyöräilyä Teijon hiihtokeskuksen rinteillä ja metsäpoluilla.

“Salossa on jo pitkään odotettu ´hissipyöräilyä´. Nyt kysyntään on vastattu”, kertoo Salminen. Meri-Teijo Bike Park tarjoaa kävijöille monipuolisia ja eri pituisia reittejä. “Vuokraamme myös huipputason pyöriä ja varusteita ja tulemme järjestämään kilpailuja”, Salminen kertoo.

Hissipyöräilyssä eri taito- ja vaatimustasot on otettu huomioitu. Bike Parkissa huolehditaan, että kävijät saavat turvallisesti nauttia vauhdin huumasta. Vuokravälineitä tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti. Myös hygienia ja etäisyydet huomioidaan koko ajan. “Tämä on optimaalinen harrastus tänä kesänä. Kansallispuistoa turvallisempaa matkailukohdetta ei olekaan”, Salminen toteaa.

(Artikkeli julkaistu 6/2020, päivitetty 4/2021)

Teijon ja Kirjakkalan Ruukkikylät

Mathildedalin Ruukkikylä

Teijon kansallispuisto