Hyppää sisältöön

Uusi suklaastudio sekä viini- ja siiderimyymälä – Design Hill panostaa tulevaisuudessa lähiruokaan ja elämyksiin

Porvoosta ja Mathildedalista tuttu PetriS Chocolate avasi keväällä suklaastudion ja myymälän Halikon Design Hillissa moottoritien kupeessa. Myöhemmin kesällä myös Brinkhall Sparkling Oy siirtää viini- ja siiderituotantonsa samaan paikkaan. Anu ja Tony Pelanderin omistama Design Hill aikookin jatkossa panostaa vahvasti lähiruoka- ja elämysmatkailuun.

Näe, miten suklaata valmistetaan käsityönä

PetriS Chocolatella on ollut pitkään kahvilapuodit Mathildedalissa sekä Porvoossa, jossa sijaitsi myös sen suklaatehdas. Keväällä yritys siirsi koko suklaatuotannon varastoineen Halikon Design Hilliin, jossa avattiin myös suklaastudio. Siellä kävijöillä on mahdollisuus paitsi ostaa suussa sulavia artesaanisuklaita, myös seurata suklaan valmistusta myymälässä olevan ikkunan kautta.

–Uusi tehdas on tietysti moderni ja toimiva, mutta ennen kaikkea se antaa aikaa uusien juttujen suunnittelulle, kun 400 km työmatkat Porvooseen jäävät pois, kertovat Mathildedalissa asuvat PetriS Chocolate suklaastudion yrittäjät Petri ja Nina Sirén.

Alun perin Sirénit olivat miettineet suklaatoiminnan supistamista, joten Nina kertoo suklaastudion syntyneen jopa hiukan sattumalta.

–Olimme käymässä Pelanderien luona kahvilla Design Hillissa, ja kun suunnitelmista tuli puhetta ehdotti Tony myymälän perustamista Halikkoon. Tai oikeastaan hän kysyi suoraan: ”Paljonko mä rakennan teille tähän?”.

–Sillä hetkellä ajattelimme, että se oli vitsi, mutta asia jäi kuitenkin pyörimään takaraivoon. Sitten kun pääsimme kotiin, minun oli pakko soittaa Anulle ja kysyä oliko Tony tosissaan, Nina muistelee. Olihan hän, ja sen jälkeen asiat alkoivat rullata nopeasti.

Viiniä ja siideriä Design Hillistä

Toinen Halikossa kesän aikana avaava yritys on Brinkhall Sparkling Oy, joka tuottaa Paraisten Röölässä, entisen sillitehtaan tiloissa, kuohuviinejä, jääviinejä ja siideriä. Myös Brinkhall etsi keväällä uusia tiloja lähempänä kuluttajia.

–Vaikka Röölä on kesäisin aivan upea paikka, siellä on sesongin ulkopuolella kovin hiljaista. Täällä asiakasvirrat ovat ympärivuotisia ja meillä on mahdollisuus kasvattaa tuotevalikoimaa ja kehittää uusia tuotteita, kertoo Brinkhall Sparklingin toimitusjohtaja Jaakko Saivosalmi.

Ensimmäinen uudistus on samoihin tiloihin muuttava Kuura Cider Fiskarsista, jonka Brinkhall hankki omistukseensa jokin aika sitten.

–Tuotevalikoimamme täydentävät toisiaan ja pystymme jatkossa tarjoamaan entistä paremman valikoiman matala-alkoholituotteita, kaavailee Kuuran Petri Halmetoja.

Myymälän lisäksi Brinkhall Sparklingilla on uudelle viini- ja siideritilalle muitakin suunnitelmia.

–Selvitämme juuri yhteistyössä ammattiopisto Livian puutarhalinjan kanssa, jos saisimme istutettua tähän viereiselle pellolle siideriomenatarhan, Saivosalmi ja Halmetoja suunnittelevat.

–Myös suklaastudion kanssa tulee varmasti syntymään yhteistyötä tulevaisuudessa, Saivosalmi lisää.

Hyvää yhteistyötä

Design Hillin yrittäjät kiittelevät Salon viranomaisten yhteistyöhalua ja tehokkuutta. Lisäksi kiinteistössä oli jäljellä rakennusoikeutta, mikä sekin nopeutti prosessia.

–Saimme suklaastudiolle aivan loistavat tilat, Sirénit kertovat.

–Koska ne rakennettiin juuri meitä varten, pääsimme tekemään tiloista meille sopivat. Valmiin rakennusluvan ansiosta työt etenivät nopeasti. Kiitos myös Salon rakennusviranomaisille, jotka ovat toimineet kautta linjan nopeasti ja joustavasti, he lisäävät.

Brinkhallilla on prosessista vastaavanlaiset kokemukset. Lisäksi Saivosalmi kiittelee YritysSaloa aktiivisesta otteesta uuden toimipaikan löytämisessä. Kaikki kuusi ovat sitä mieltä siitä, että sujuva yhteistyö virkamiesten ja yrittäjien välillä on jatkossakin tärkeää.

–Olemme kaikki kuitenkin Salon seudulla samassa veneessä. Nämä Design Hillin uudet yritykset ovat merkittäviä paitsi elinkeinoelämän, myös matkailun kannalta, Anu Pelander painottaa.

Salon uusin matkailukohde

Suklaastudio ja viini- ja siiderimyymälä ovat kuitenkin vasta alkua. Pelanderit haluavat Design Hilliin jatkossa enemmän elämyksiä ja toimintaa, esimerkiksi lähiruokatapahtumia.

–Tavoitteena on löytää uusia samanhenkisiä yrittäjiä, joiden toiminta tukisi toisiaan. Varsinais-Suomessa on paljon mahdollisuuksia tällaiseen, Anu Pelander suunnittelee.

–Haluamme tehdä tästä matkailukohteen. Paikan, jonne ei vain pysähdytä, vaan johon tullaan viihtymään. Sitten, kun rajoituksia taas puretaan, alamme keskustella yhteistyöstä muun muassa ryhmämatkajärjestäjien kanssa, hän lisää.

Design Hill onkin Salon uusin matkailunähtävyys. Suklaastudio, kauppa ja kahvila ovat auki jo nyt ja viini- ja siiderimyymäläkin avataan myöhemmin kesällä. Lisäksi Design Hill Cafessa aloittaa uutena yrittäjänä heinäkuun alussa Sanna Kallinen, joka tuo taloon rautaista ruoka- ja catering osaamista. Nyt jokaisen kannattaakin poiketa paikan päälle – tai pysähtyä vähän pidemmäksikin aikaa.