Tapahtumien Salo
Tervetuloa järjestämään tapahtumia Saloon!
Salosta löytyy hyvät puitteet niin suurille kuin pienillekin tapahtumille. Tämän koostesivun tavoitteena on helpottaa tapahtuman järjestämistä. Sivuston täydentäminen jatkuu, mutta löydät täältä jo monta vinkkiä.
Torien, puistojen, pysäköintialuiden, katujen ja muiden kaupungin yleisten aluiden maankäyttöluvat
Salon torille toimintaa järjestävien on pyydettävä torin käyttölupa, jota haetaan käyttölupa-anomuksella (pdf). (129,13 Kt) Lomaketta on saatavissa myös torivalvojalta tai toimistosihteeriltä. Palautus Salon kaupungin kirjaamoon osoitteella PL 77, 24101 Salo tai sähköpostitse kirjaamo@salo.fi, käyntiosoite Tehdaskatu 2.
Muut luvat haetaan Salon kaupungin yhdyskuntateknisten palvelujen osastolta www.lupapiste.fi -portaalin kautta.
Liikuntatilojen varaukset
Tapahtumien tai messujen järjestämiseen tarvittavat tilat anotaan erillisellä hakemuslomakkeella (lomakkeessa toimitusosoite). Tapahtumanjärjestäjän on jätettävä tilojen käyttöhakemus vähintään neljä (4) viikkoa ennen tapahtumaa.
Koulujen tilojen käyttöanomukset
Kouluhuoneistojen käyttöanomukset käsitellään anottavan tilan hallinnossa. Anomus lähetään suoraan koulun rehtorille.
Markkinointiyhteistyö
Salo tekee markkinointiyhteistyötä erilaisten yhteisöjen, urheiluseurojen ja muiden tahojen kanssa, joiden avulla Salo näkyy positiivisesti Suomessa ja maailmalla. Markkinointiyhteistyö on yhteistyömalli, jossa kaupunki saa vastineeksi panostukselleen positiivista julkisuutta ja näkyvyyttä erilaisissa muodoissa.
Salon tapahtumakalenteri
Lisääthän tapahtumasi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa Salon tapahtumakalenteriin. Tapahtumakalenteriin voi ilmoittaa kaikki Salossa järjestettävät tapahtumat. Lisää tapahtumasi tästä.
Tapahtuma julkaistaan viimeistään kahden vuorokauden kuluessa. Lisäämällä tapahtumasi kalenteriin, se saa näkyvyyttä VisitSalo.fi -sivustolla, Salo.fi -sivustolla sekä SaloTaskussa.fi -mobiilisovelluksessa. Nostamme kalenterista tapahtumia myös eri somekanaviin.
Ulkomainospaikat
Erilaiset ei-kaupalliset yhteisöt voivat saada käyttöönsä ympäri kaupunkia teiden varsilla ja torilla sijaitsevia ulkomainospaikkoja.
Lisätietoa ulkomainospaikoista
Tilapäiset mainospaikat
Kaupungin on mahdollisuus myöntää harkintansa mukaan lupia myös tilapäisille mainoksille. Tällaisia ovat esim. tiettyyn tapahtumaan liittyvät mainokset Salon keskusta-alueen kivijalkaliikkeiden ikkunoissa tai valopylväissä. Luvan tilapäiselle mainokselle myöntää yhdyskuntateknisten palvelujen kaupungininsinööri Petri Virtanen petri.virtanen@salo.fi, 044 778 5201. Lupa haetaan sähköisesti Lupapiste.fi – palvelun kautta.
Yleisötilaisuudet ja tiedotus tilapäisestä myynnistä
Haluatko järjestää tapahtuman tai poiketa myymään elintarvikkeita Salon kaupungin alueella?
Selvitys suuresta yleisötilaisuudesta
Suuresta yleisötilaisuudesta tehdään selvitys ympäristöterveydenhuollolle hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Ilmoituksen liitteeksi toimitetaan kartta tapahtuma-alueesta, johon merkitään myynnin sijoittelu, vesipisteet, käymälöiden sijoittelu ja tupakointialueet. Jos tilaisuudesta aiheutuu melua, tehdään siitä lisäksi ilmoitus ympäristönsuojeluun.
Elintarvikkeiden myynti tapahtumassa
Mikäli sinulla on ilmoitettu elintarvikehuoneisto liikkuvana myynti- tai tarjoilupaikkana toisessa valvontayksikössä, voit tulla myymään elintarvikkeita Salon alueelle tiedottamalla asiasta 4 vuorokautta ennen myynnin aloittamista.
Jos olet tulossa tiettyyn tapahtumaan ja järjestäjä liittää omaan yleisötilaisuuden ilmoitukseen listan tapahtumaan tulevista elintarvikealan toimijoista, ei erillistä tiedottamista tarvitse tehdä.
Jos myyt omia alkutuotannon tuotteita tai olet yksityinen henkilö eikä myyntitoimintasi ole elinkeinon harjoittamista, sinun ei tarvitse tehdä ilmoitusta tilapäisestä myynnistä.
Yleisötilaisuusilmoitus ja pelastussuunnitelma
Yleisötilaisuusilmoitus
Yleisötilaisuudesta on ilmoitettava kirjallisesti järjestämispaikan poliisilaitokselle vähintään viisi vuorokautta ennen tapahtumaa, jos sen järjestäminen edellyttää toimenpiteitä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, sivullisille tai ympäristölle aiheutuvan haitan estämiseksi ja/tai erityisiä liikennejärjestelyjä. Suurten yleisötapahtumien osalta yleisötilaisuusilmoitus kannattaa tehdä vähintään kuukautta ennen tilaisuutta mahdollisten lisäselvitysten vuoksi.
Yleisötilaisuusilmoitus tulisi tehdä ainakin seuraavissa tapauksissa:
- suuret tapahtumat (useita satoja osallistujia)
- yleisten paikkojen (varsinkin liikenneväylät) ulkotapahtumat
- erityisryhmille suunnatut tilaisuudet
- myöhäisiltaan tai yöhön kestävät tapahtumat (klo 22.00 jälkeen)
- tapahtumassa tarvitaan järjestyksenvalvontaa tai liikenteenohjausta
- tapahtumassa on anniskelua
- tapahtuma vaatii pelastussuunnittelua (kyseessä min 200 henkilön tilaisuus)
- tilaisuudet, jotka herättävät voimakkaita tunteita (on vaarana, että tilaisuutta tullaan jollain tavalla häiritsemään
Poliisin ohjeita yleisotapahtuman järjestäjille
Yleisötilaisuuden järjestäjän muistilista
Pelastussuunnitelma ja ensiapusuunnitelma
Pelastuslaki 379/2011 ja- asetus määrittelee milloin pelastussuunnitelma on laadittava.
- Yleisömäärä 200.
- Käytetään avotulta tai tehosteita.
- Poistumisjärjestelyt poikkeavat normaaleista.
- Tapahtuman luonne aiheuttaa vaaraa ihmisille.
Pelastussuunnitelma on toimitettava alueen pelastuslaitokselle vähintään 14 vrk ennen tilaisuutta, mutta se kannattaa toimittaa aikaisemmin mahdollisten lisäselvitysten vuoksi.
Yleisötilaisuuden pelastussuunnitelmaohje Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen sivuilla.
Meluilmoitukset
Tilapäisistä häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavista toimenpiteistä ja tapahtumista on tehtävä kirjallinen ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Meluilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tai toiminnan aloittamista, kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen tätä ajankohtaa.
Alkoholin anniskelu ja tupakointi
Jos tapahtumassa aiotaan anniskella alkoholia, tulee anniskelua varten hakea anniskelulupa Lounais-Suomen aluehallintovirastolta.
Tupakkalaki kieltää tupakoinnin tietyissä tapauksissa myös ulkotiloissa. Tällaisia tiloja ovat yleisten tilaisuuksien katokset tai katsomot tai muut tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitetut tilat, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan. www.valvira.fi/tupakka/tupakointikiellot_ja_-rajoitukset
Tupakkatuotteiden vähittäismyyntilupa edellytetään myös tapahtumien tupakan myyntiin. Lisätietoa tupakan, nikotiininesteiden ja nikotiinivalmisteiden vähittäismyynnistä
Kuluttajaturvallisuus
Kuluttajaturvallisuuslain mukaisesta valvonnasta vastaa Tukes. Suuri yleisötilaisuus itsessään on kuluttajaturvallisuuslain mukainen kuluttajapalvelu. Tapahtumasta tulee laatia turvallisuusasiakirja. Turvallisuusasiakirjan tiedot voi sisällyttää pelastus-, valmius- tai muuhun suunnitelmaan. Ohjeita kuluttajapalveluiden tarjoajille sekä turvallisuusasiakirjan laatimiseksi ja hyödyntämiseksi löytyy Tukesin nettisivuilta.
Opasteet
Tapahtuman opasteissa tulee huomioida tapahtumaan saapuminen, tapahtuma-alueella oleminen ja tapahtuma-alueelta poistuminen. Opasteet kannattaa suunnitella huolella, jotta ne vastaavat tarkoitustaan ja ovat yleisilmeeltään onnistuneita. Huolellisesti
tehdyt opasteet viestittävät laadukkaasta tapahtumasta. Hyvät opasteet ovat yksinkertaisia ja selkeitä ja tarpeeksi näkyvällä paikalla. Tärkeitä opasteita ovat mm. tapahtuma-alueen sisäänkäynnin opaste, sen tulee näkyä selkeästi useammasta eri suunnasta,
sekä lipunmyynnin sijainti. Muita olennaisia ovat; paikoitusjärjestelyt, tapahtuma-alueen palvelut, vip-alueet ja eri katsomonosat, infopisteet, ravintolapalvelut, käymälöiden sijainnit, tupakointi- ja anniskelualueet sekä poistumistiet.
Ensiapu
Tapahtuman koosta riippuen, tapahtumassa tulee olla myös ensiapuvalmius. Tapahtumajärjestäjä on tästä vastuussa, samoin kuin lisäavun hälyttämisestä. Ensiapuhenkilöstön määrän tarpeeseen vaikuttaa tapahtuman luonne, erityisesti tulee ottaa huomioon mahdolliset erityisriskit, kuten esim. extremelajit tai autourheilu. Pienissä tapahtumissa ei tarvitse olla erillistä ensiapuryhmää mutta tapahtuma-alueella tulee olla välineet ensihoidon järjestämiseen.
Suomen Punaisesta Rististä voi tilata tapahtumien riskikartoitusta ja Salossa tapahtumiin voi tilata ensiapuryhmän Salon Punaisesta Rististä https://rednet.punainenristi.fi/salo
WC-järjestelyt ja jätehuolto
Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen suurten yleisötilaisuuksien hygieenisistä järjestelyistä ja jätehuollosta mukaan, suurella yleisötilaisuudella tarkoitetaan tilaisuutta, johon ennakoidaan osallistuvan yhtä aikaa yli 500 henkilöä. Asetuksessa säädetään
tilaisuuteen varattavista käymälöistä ja jätehuollon järjestämisestä.
Tapahtuma-alueelle on varattava riittävä määrä wc-tiloja käsienpesupisteineen sekä naisille että miehille ja myös wc-tila liikuntaesteisille. WC-tilojen tulee sijaita tarkoituksenmukaisesti eri puolilla tapahtuma-aluetta ja niihin tulee olla selkeät opasteet. Jos käsienpesumahdollisuuden järjestäminen on erityisen hankalaa, voidaan pesu korvata esim. käsidesillä tai desinfioivilla kosteuspyyhkeillä.
Tapahtuman järjestäjä on velvollinen huolehtimaan alueen jätehuollosta ja jäteastioiden tyhjentämisestä. Jäteastioita tulee olla tapahtuma huomioiden riittävästi ja ne tulee sijoittaa eri puolille tapahtuma-aluetta. Jätehuollon järjestelyt tulee kuvata selvityksessä. Lisätietoa jätehuollon järjestämisestä ja jätevesien johtamisesta ja käsittelystä saa ympäristönsuojelusta. Valvira on laatinut asetuksen soveltamisesta ohjeen 14/2011 Suurten yleisötilaisuuksien hygieeniset järjestelyt ja jätehuolto.
Salon kaupungin alueella jätehuollon järjestämisestä huolehtii Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, www.lsjh.fi.
Vakuutukset
Tapahtuman järjestäjän tulee ottaa vastuuvakuutus, jos tapahtuman järjestämisestä voi aiheutua vahinkoa henkilölle tai omaisuudelle. Vakuutus peittää tilaisuuden järjestämisestä korvausvastuun yleisöä, toimihenkilöä tai ulkopuolista kohdanneesta henkilö- ja esinevahingosta. Vakuutus ei korvaa tapahtuman järjestäjälle ja tämän henkilökunnalle tai talkooväelle tapahtuneita vahinkoja. Mikäli järjestäjällä on palkattua henkilökuntaa, hän on lakisääteisesti määrätty maksamaan tapaturmavakuutusta jokaisesta työntekijästä. Myös talkoohenkilöstöstä olisi hyvä maksaa tapaturmavakuutus, tai pitää sopia työskentelevätkö talkoolaiset ns. omalla vastuullaan.
Tekijänoikeudet
Jos tilaisuudessa esitetään musiikkia, se edellyttää useimmiten sekä Teosto (tekijäkorvaukset), että Gramex (esittäjäkorvaukset)– korvausten maksamista. Teosto edustaa musiikin luovia tekijöitä ja musiikinkustantajia, Gramex äänitteen tuottajia ja äänitteellä esiintyviä taiteilijoita.
www.teosto.fi/musiikin-kayttoluvat
www.gramex.fi/kayttoluvat
Muut rahoitusmahdollisuudet
Suomessa on säätiöitä ja rahastoja, jotka myöntävät avustuksia ja apurahoja. www.saatiotrahastot.fi
Myös valtio voi myöntää tukia tapahtumien järjestämiseen.
Opetus- ja kulttuuriministeriön avustukset: https://minedu.fi/avustukset
Taiteen edistämiskeskuksen apurahat ja avustukset: https://www.taike.fi/fi/apurahat-ja-avustukset
Perinteisten tukien lisäksi voi myös harkita hanke- ja projektimahdollisuuksia ja erilaisia yhteistyökumppanuuksia kuten paikallinen Leader ryhmä Ykkösakseli www.ykkosakseli.fi.
Majoitustarjontaa
Suodata kohteita
- Caravan ja camping
- Catering
- Frisbeegolfradat
- Golf
- Hotellit
- Kahvilat ja leipomot
- Kalastus ja veneily
- Kauneus ja hyvinvointi
- Kesäkahvilat
- Kirkot
- Kokous-, juhla- ja tapahtumapalvelut
- Kokous-, juhla- ja tapahtumatilat
- Kuljetuspalvelut
- Laavut ja tulipaikat
- Lähiruoka
- Luonto ja aktiviteetit
- Majoitus
- Melonta
- Minigolf
- Mökit
- Muistomerkit
- Muoti
- Museot
- Nähtävyydet ja käyntikohteet
- Ohjelmapalvelut
- Ostokset
- Padel
- Pubit, baarit ja yökerhot
- Pyöräily
- Rakennukset
- Ravintolat ja lounaspaikat
- Reitit
- Retkeily- ja luontokohteet
- Ruoka ja juoma
- Ruukit ja kartanot
- Saunapalvelut
- Second hand
- Shoppailu
- Sisäaktiviteetit
- Sisustus ja lahjatavarat
- Taideteokset
- Uimapaikat
- Ulkoliikuntapaikat
- Välinevuokrausta
- 0-10
- 11-20
- 21-30
- 31-50
- 51-100
- 101-200
- 201-500
- Yli 500
- Halikko
- Kiikala
- Kirjakkala
- Kisko
- Kuusjoki
- Mathildedal
- Muurla
- Perniö
- Pertteli
- Salon keskusta
- Särkisalo
- Suomusjärvi
- Teijo
- Teijon Ruukkikylät
Ota yhteyttä
Ma. tapahtumakoordinaattori
Karolina Blom
050 471 3173
karolina.blom@salo.fi
Tervetuloa järjestämään tapahtumasi Salossa!
Jaa sosiaalisessa mediassa:
Jaa tämä Facebookissa Jaa tämä Twitterissä Jaa tämä LinkedIn:ssä Jaa tämä sähköpostitse Jaa tämä WhatsApp:ssa